Care sunt cauzele ficatului gras?

Posted by Alin Marinescu on Friday, February 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ficat gras

Steatoza hepatica sau ficatul gras este frecvent intalnita astazi, cauza poate fi alcoolica sau non-alcoolica (diabet, obezitate, hipercolesterolmie, medicamente), poate evolua catre hepatica (steatohepatita) iar aceasta catre ciroza hepatica. Steatoza hepatica are cel mai frecvent urmatoarele cauze:

Alcoolul
Obezitatea
Diabetul zaharat
Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
Colesterolul crescut
Prezenta virusului C al hepatitei
Unele medicamente (in special anticonceptionalele)
Operatii pe tubul digestiv
Caloriile provenind din glucidele alimentare sunt arse la nivelul muschilor – daca se face efort muscular-, ficatului si tesutului adipos, insulina fiind un factor important care favorizeaza aceste arderi
In conditiile in care organismul primeste pe termen lung energie  mai multa (din alimente sau printr-una din situatiile de mai sus) si nu o foloseste in totalitate (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile), pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina – se epuizeaza-, si glicemia creste – vezi schema; glucoza sanguina nefolosita datorita insuficientei insulinei, se depun in ficat, tesutul adipos si muschi; astfel apare steatoza hepatica si obezitatea.

Steatoza hepatica nu este o boala simpla, o simpla incarcare a ficatului cu grasime. Asa cum obezitatea nu este doar o problema estetica, si steatoza hepatica poate evolua spre ciroza hepatica, cu risc de a face cancer de ficat, – vezi imaginea. Sunt destul de frecvente situatiile in care o persoana trebuie sa faca transplant hepatic, exclusiv datorita urmarilor steatozei hepatice (ciroza sau cancer de ficat in special). Daca steatoza hepatica depistata ecografic s-a ameliorat, nu inseamna ca nu poate sa reapara, deoarece persoana respectiva are o predispozitie la aceasta afectiune.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cauzele ficatului gras?