Care sunt avantajele folosirii siropului de agave pentru indulcire

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Ar fi indicat ca oricine sa aiba in bucatarie un borcanel cu sirop de agave. Este indulcitorul cu cel mai mic indice glicemic si o alternativa mult mai buna la orice tip de zahar, fie el si brun. Iar ce e minunat, e ca il poti folosi nu doar la ceai si cafea, ci si la orice desert.

Siropul de agave este un indulcitor natural – este alcatuit 90% din fructoza – si se obtine din sucului plantei de agave, originara din Mexic. La culoare si consistenta seamana cu mierea, dar este mai dulce decat ea. Si decat zaharul, de 1.5 ori. O lingura de sirop de agave are 60 de calorii, putin mai mult decat una de zahar (40 de calorii); dar pentru ca este mai dulce ar trebui sa folosesti o cantitate mai mica. Principalul sau beneficiu este ca are un indice glicemic mult mai mic decat zaharul sau mierea.

Indicele glicemic este un indicator care arata cat de repede carbohidratii consumati cresc nivelul zaharului din sange. Cu cat indicele glicemic al alimentelor este mai mare, cu atat nivelul zaharului atinge cote mai ridicate, pentru ca apoi sa se prabuseasca dramatic (cazul dulciurilor). Sanatos este sa consumi alimente cu un indice glicemic mic, fiindca elibereaza treptat carbohidratii in sange. Siropul de agave are un indice glicemic de 27, comparativ cu zaharul – 92 – sau cu mierea, 83.

Poate fi folosit pe post de indulcitor in ceai, cafea, smoothie-uri. Se dizolva rapid si poate fi adaugat si in bauturile reci. Zaharul din orice desert (chiar si din cele pe care le coci in cuptor) poate fi inlocuit cu agave. O ceasca de zahar este echivalenta cu 2/3 ceasca de agave. Ingredientele lichide din reteta ar trebui reduse cu ¼ ceasca. Agavele trebuie amestecat cu ingredientele lichide sau grase din reteta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt avantajele folosirii siropului de agave pentru indulcire