Care sunt alternativele vegetale la laptele de vaca

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 2, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru lapte vegetal

Laptele vegetal este o alternativa la laptele de vaca pentru cei cu intoleranta la lactoza, pentru cei vegani, pentru cei care tin post sau pentru cei care, pur si simplu, vor sa-si diversifice meniul si sa adauge arome si texturi noi. Laptele de soia este cel mai utilizat, insa exista si altele care se pot prepara chiar in casa.

LAPTE DE MIGDALE

Laptele de migdale este o alternativa cremoasa si delicioasa la laptele de vaca. Este bogat in proteine, dar nu contine colesterol. Laptele de soia se poate gasi in comert in mai multe variante: indulcit, neindulcit, simplu, cu vanilie, cu ciocolata sau cu alte arome, imbogatit cu vitamine si minerale. Daca doresti poti face si acasa lapte de migdale. Nu este deloc greu. Trebuie doar sa lasi migdalele la inmuiat peste noapte sau pentru doua zile, apoi sa scurgi apa. Migdalele se pun in blender cu apa proaspata si se mixeaza pana cand devin lapte. Cu cat sunt lasate mai mult la inmuiat cu atat laptele va fi mai cremos. Din aproximativ 80 g de migdale vei obtine o cana de lapte.

Din punct de vedere nutritiv, laptele de migdale este benefic pentru sanatatea pielii si a parului, fiind bogat in vitamina E. De asemenea, datorita contitatii destul de mari de vitamina B1 face bine si sanatatii psihice. Laptele de migdale poate fi folosit pentru a inlocui laptele de vaca din aproape orice produs. Este rezistent la tratament termic, insa este bine sa nu depasesti 60 grade Celsius. Adaugat in paine ii da o savoare deosebita.         

LAPTE DE COCOS

Laptele de cocos este bogat in grasimi sanatoase, fiind unul dintre ingredientele de baza ale gastronomiei asiatice. Pentru a obtine acasa lapte de cocos trebuie sa fierbi pulpa de nuca de cocos razuita si apoi sa strecori continutul. Vei obtine o bautura cremoasa si foarte aromata care poate fi folosita pentru sosuri, supe, fripturi, prajituri sau inghetata. Practic poti face cu el tot ce vrei. Chiar si iaurt, unt, smantana din cocos.

Nu numai ca este gustos, dar laptele de cocos ne ajuta si sa fim sanatosi. Contine grasimi benefice, acid lauric, folosit cu usurinta de organism pentru a fi transformat in energie. Colesterolul pe care il contine este bun si de aceea laptele de cocos ajuta chiar la stabilizarea tensiunii arteriale.

LAPTE DE CANEPA

Laptele de canepa este bogat in Omega 3 si Omega 6 si, mai ales, in proteine care sunt usor de digerat. Se poate obtine foarte usor acasa prin inmuierea semintelor in apa si mixarea lor in blender a doua zi. Laptele de canepa este printre putinele alternative la laptele de vaca ce are in compozitie si calciu, atat de necesar pentru pastrarea sanatatii oaselor si dintilor. Din lista de vitamine si minerale ale laptelui de canepa nu lipsesc magneziul, fosforul,vitamina D, B12. Poate inlocui laptele de vaca in orice reteta.

LAPTE DE OVAZ

Laptele de ovaz pastreaza mare parte din beneficiile de sanatate ale plantei din care este extras. Este bogat in proteine si ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, este excelent pentru pastrarea sanatatii parului si a pielii. Pentru a face acasa lapte de ovaz trebuie sa pui de seara la inmuiat ovazul (1 parte ovaz, 2 parti apa), iar dimineata sa mixezi la blender. Cand este gata se strecoara printr-un tifon foarte fin. Se poate adauga sirop de artar pentru un gust mai aromat.

LAPTE DE OREZ

Laptele de orez este cel mai usor digerabil, fiind alternativa cea mai la indemana pentru cei care au alergii alimentare. Totusi, nu are niciun fel de grasimi si nici proteine, ceea ce il face nepotrivit pentru gatit. Cel mai des este utilizat ca bautura sau la micul dejun alaturi de cereale. Se mai poate folosi in diverse sosuri sau supe datorita faptului ca este destul de dulce.

LAPTE DE SOIA

Laptele de soia este cel mai popular tip de lapte vegetal. Se gaseste intr-o multime de variante si arome, imbogatit cu vitamine si minerale. Totusi, este bine sa alegeti produse realizate din boabe de soia din culturi organice, pentru a va asigura ca nu au fost folosite pesticide sau ca soia nu a fost modificata genetic.
Laptele de soia de calitate are cu 75% mai multi antioxidanti decat laptele de vaca. Vestea si mai buna este ca poate inlocui laptele de origine animala in absolut orice reteta, mai ales ca este stabil la temperaturi inalte. in produsele de cofetarie se comporta bine datorita continutului ridicat de proteine. Din lapte de soia se pot face iaurt sau lapte batut.

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt alternativele vegetale la laptele de vaca