Care sunt alergenii din aer

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Mucoasa respiratorie este expusa alergenilor din mediul ambient care patrund in organism prin inhalare.  Aerul vehiculeaza miliarde de particule invizibile pentru ochiul liber care nu afecteaza majoritatea persoanelor, ci  doar pe cele care prezinta hipersensibilitate fata de acea substanta, forma de manifestare fiind rinita alergica (inflamatia de natura alergica a mucoasei nazale).

Alergenii din aer pot fi: substante de origine animala(par, blana sau descuamari epidermice) pisica, caine, cal, bovine, ovine; fulgi de pasari domestice (gaina, rata, gasca etc)alergia poate apare ca urmare a utilizarii pernelor de fulgi; praf de creta; Daphnia, mici crustacei care servesc drept hrana pestilor din acvariu; polenul; mucegaiurile; praful de casa, care este si cel mai raspandit alergendin aer.

Semnele si simptomele variaza de la o zi la alta, uneori si in cadrul aceleiasi zile si includ: rinoree apoasa; nas infundat; stranut in salve; iritatie si mancarime a nasului si a ochilor; senzatie de uscaciune a nasului; lacrimare intensa; ochi rosii; cefalee frontala; iritabilitate; tuse si wheezing. Simptomele si semnele sunt cele care indica natura procesului alergic si deseori alergenii responsabili. Diagnosticul de alergie la pneumalergeni este sustinut de semnele fizice si de prezenta eozinofilelor in secretiile nazale. Testele cutanate pozitive sunt utile pentru identificarea alergenilor responsabili. Testele de provocare se poate efectua cand un test cutanat pozitiv ridica problema roluluiunui anumit alergen in producerea simptomelor. Alergenul poate fi aplicat la nivelul ochilor, nasului sau plamanilor. 

Tratamentul alergiei vizeaza diminuarea simptomelor si prevenirea aparitiei acestora prin:  evitarea expunerii la alergenul cauzal identificat sau suspectat pentru diminuarea simptomelor; hiposensibilizarea/ imunomodularea - se fac injectii cu extracte ale alergenilor identificati prin teste cutanate, in doze progresive plecand de la dilutii mari; antihistaminice orale; simpatomimetice, utilizate la indicatiile medicului; glucocorticoizi, administrati pe cale orala sau sub forma injectabila ;  cromoglicat de sodiu, sub forma unui spray nazal(prin intermediul unei pompe activate de presiune digitala).

Nu trebuie sa uitam ca reusita maxima o vom avea daca vom evita contactul cu elergenii: deci, nu stati in praf sau nu stergeti praful daca sunteti alergici,nu utilizati parfumuri sau deodorant, nu tineti flori in casa sau in ghiveci (oricand exista in acel spatiu mucegai), evitati locuintele umede, aerisiti foarte bine locuinta, aveti grija sa nu raciti (suprainfectia stimuleaza boala de baza) si la toate acestea adaugati medicatia, insa doar la sfatul medicului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt alergenii din aer