Care este legatura dintre tulburarile de dispozitie si inteligenta si creativitatea oamenilor?

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pictorul Vincent Van Gogh si compozitorul Beethoven erau cunoscuti pentru reactiile lor, adesea manifestand un comportament plin de izbucniri violente. Desi acestia au trait cu mult timp inainte de descoperirea produselor farmaceutice pentru echilibrarea starii de spirit, probabil ca in zilele noastre s-ar fi numarat printre persoanele care consuma astfel de medicamente. De-a lungul timpului, multi mari ganditori si artisti au fost cunoscuti pentru personalitatile lor excentrice, exemplificand comportamente care ar putea fi considerate drept bizare. Insa societatea ignora astfel de comportamente in acea perioada si le oferea acestor persoane o libertate larga de exprimare a darului, fiindu-le recunoscut geniul creativ din interior.

In prezent, acesti oameni ar putea fi clasificati drept excentrici sau bipolari. Episoadele pot aparea de cateva ori pe saptamana sau de cateva ori pe an. Exista trei tipuri principale ale acestei tulburari, care includ:

bipolar I: unul sau mai multe cicluri maniacale inainte sau dupa un episod depresiv;
bipolar II: unul sau mai multe episoade depresive majore, care dureaza cel putin doua saptamani, cu un ciclu maniacal usor, care dureaza cel putin patru zile;
tulburare ciclotomica: cicluri maniacale usoare si episoade depresive care dureaza doi ani sau mai mult. Schimbarile de dispozitie sunt in general mai putin severe in cazul acestei forme particulare.
Chiar daca exista diferite categorii de tulburari, simptomele tind sa fie similare la majoritatea oamenilor. Iata cele mai frecvente trasaturi:

Manie
fericire excesiva pentru o perioada lunga de timp
iritabilitate severa
mod rapid de vorbire, schimbare rapida a ideilor diferite in timpul unei conversatii
incapacitate de a se concentra
inceperea numeroaselor activitati sau proiecte
nervozitate
imposibilitatea de a dormi
impulsivitate si comportamente periculoase
Depresie
sentimente persistente de durere sau disperare extrema pentru o perioada lunga de timp
pierderea interesului pentru activitati care au fost placute in trecut
imposibilitatea de a dormi sau perioade indelungi de somn
ganduri despre moarte sau sinucidere
tentativa de suicid
dificultate in ceea ce priveste concentrarea, amintirea si luarea deciziilor
iritabilitate sau anxietate
pofta crescuta de mancare sau lipsa poftei de mancare
Hipomanie

Simptomele hipomaniei sunt aceleasi cu simptomele maniei, dar difera in doua moduri distincte. In cazul hipomaniei, schimbarile de dispozitie nu sunt suficient de severe pentru a interfera semnificativ cu capacitatea unei persoane de a desfasura activitati zilnice. Nu apar simptome psihotice in timpul unui episod de genul. In timpul unui episod maniacal, simptomele psihotice pot include delirari, halucinatii si paranoia.

Insa aceste clasificari clinice nu spun si faptul ca tulburarile de dispozitie pot fi, de asemenea, corelate cu un nivel ridicat de creativitate si inteligenta. Cand o persoana are de-a face cu un episod maniacal sau hipomaniacal, aceasta se simte adesea inspirata si ambitioasa, promovand dorinta de a se angaja intr-un nou efort creativ. De fapt, un numar mare de oameni creativi sunt, de asemenea, bipolari. Iar rezultatele mai multor studii stiintifice explica de ce exista aceasta corelatie.

Intr-un studiu, echipa de specialisti a examinat IQ-ul a aproape 2.000 de copii in varsta de 8 ani si a comparat datele cu aceeasi copii care au dezvoltat trasaturi maniacale pana la varsta de 22 sau 23 de ani. Ceea ce au descoperit oamenii de stiinta este ca IQ-ul ridicat din copilarie a fost asociat pozitiv cu simptomele bipolare mai tarziu in viata. 

Exista ceva in genetica ce sta la baza tulburarilor de dispozitie. O posibilitate este ca tulburarile grave ale starii de spirit, cum ar fi tulburarea bipolara, reprezinta pretul pe care oamenii trebuie sa il plateasca pentru trasaturi mai adaptive, cum ar fi inteligenta, creativitatea si competentele verbale, dupa cum a declarat cercetatorul Daniel Smith, de la Universitatea din Glasgow. Insa un IQ ridicat nu este un factor de risc clar pentru dezvoltarea acestor afectiuni. In schimb, alte variabile - cum ar fi influentele de mediu precum expunerea la gripa materna in uter sau abuzul sexual in copilarie - pot duce la aparitia tulburarilor, daca exista o tendinta genetica pentru acestea.

Un alt studiu a constatat o legatura intre genetica, tulburarea bipolara si creativitate. Cercetatorii au analizat ADN-ul a peste 86.000 de oameni in cautarea unor gene specifice, care cresc riscul aparitiei tulburarii bipolare si schizofreniei. S-a analizat si daca participantii la studiu erau implicati in arta, cum ar fi muzica, dansul, actoria si scrisul. Rezultatele datelor au aratat ca exista cu pana la 25% mai multe riscuri pentru persoanele creative sa poarte gene asociate cu tulburarea bipolara si schizofrenia, in comparatie cu persoanele care nu sunt creative. Cercetarile sugereaza ca oamenii creativi pot avea o predispozitie genetica spre gandirea diferita, care, combinata cu alti factori biologici nocivi sau de mediu, ar putea duce la aparitia bolilor psihice.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este legatura dintre tulburarile de dispozitie si inteligenta si creativitatea oamenilor?