Care este diferenta intre sarea de mare, cea de masa si cea grunjoasa

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare

Sarea este cel mai important ingredient, caci atunci cand lipseste din mancare, aceasta nu are gust. Bucatarii au la dispozitie mai multe sortimente de sare, care difera in functie de culoare, textura, chiar si gust.

Sarea de mare

Se obtine prin evaporarea apei de mare sau a apei din oceane si are un continut ridicat de minerale. Tot mineralele sunt si cele care ii dau culoarea, ce poate varia: de la roz, pana la gri si negru. Este utilizata atat pentru a da gust mancarurilor ( mai ales salatelor) dar are si beneficii asupra sanatatii. De exemplu, baile cu sare de mare au efect relaxant, dar ajuta si la tratatarea racelilor si ameliorarea durerilor reumatice.

Sarea de masa

Nu lipseste din nicio bucatarie si este denumirea populara a clorurii de sodiu. Se extrage din mine, iar in tara noastra zacamintele de sare poarta denumirea de ocne. Sarea de bucatarie contine sodiu in proportie de aproape 40%. Se foloseste pentru a da gust macarurilor, dar si pentru fabricarea unor produse cosmetice, a hartiei. Este indicat ca o persoana sa nu consume mai mult de 5 grame de sare, zilnic. Totodata, o carenta de sare poate duce la aparitia crampelor musculare.

Sarea Kosher

Este formata din cristale mai mari de sare si se extrage din apa de mare sau din mine. Este sarea favorita in bucataria israeliana, de aici si denumirea de Kosher. Potrivit religiei ebraice, carnea trebuie sa fie foarte bine scursa de sange, iniante de a fi gatita. Acest lucru poate fi facut  cu ajutorul acestui tip de sare. Este recomandata atat pentru gatit, cat si pentru prepararea muraturilor. Acest tip de sare nu contine iod.

Sarea celtica

Provine din apa sarata a mlastinilor situate in regiunea Bretagne, din Franta, si se obtine prin evaporare, de mai bine de 2.000 de ani. Este de culoare gri, insa uneori particulele pot fi si roz, culoare pe care o imprumuta de la o specie de alge care se gaseste in mlastinile din Bretagne. Francezii ii spun „floare de sare“  si este un sortiment foarte scump.

Sarea grunjoasa

Este un sortiment alcatuit din particule mai mari. Are o nuanta gri si este cel mai des folosita pentru prepararea conservelor si a muraturilor. Multi bucatari prefera sa foloseasca sare grunjoasa atunci cand gatesc, in loc de cea de masa. Sarea grunjoasa este ideala si pentru prepararea afumaturilor.

Sarea de Himalaya

Este cunoscuta drept „aurul alb“, fiind cea mai pura sare de pe planeta. Se extrage de la baza Muntilor Himalaya si contine 84 de minerale si oligoelemente. Are o culoare rozalie, pe care o „imprumuta“ de la manganul si de la fierul pe care le contine intr-o proportie mai ridicata decat a celorlalte minerale. Nu contine iod. Sarea de Himalaya este ideala in tratarea sinuzitelor si a racelilor. Se foloseste sub forma de inhalatii.

sursa: clickpoftabuna.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este diferenta intre sarea de mare  cea de masa si cea grunjoasa