Care este dieta corecta de echilibrare hormonala?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dieta correcta

Multe afectiuni precum osteoporoza, cresterea in greutate, dezechilibrele nivelului de zahar in sange pot avea drrept cauza un eventual dezechilibru hormonal. Adesea, acest dezechilibru pleaca din glanda tiroida au din suprarenale, glande raspunzatoare cu secretia si reglarea hormonilor. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a optimiza functionarea acestor glande este sa urmam o dieta de echilibrare hormonala, potrivit „Cartii pentru sanatatea femeii“, semnata de dr. Marilyn Glenville. Glanda tiroida are forma unui fluture si este situata in partea anterioara a gatului. Secreta tiroxina, hormon cu o actiune puternica asupra fiecarei tesut din organism, intrucat regleaza metabolismul. Glanda tiroida este controlata si reglata de hipotalamus si hipofiza. Ambele situate in creier. Glandele suprarenale sunt glande pereche, plasate deasupra rinichilor. Ele secreta adrenalina – hormonul de stres - si noradrenalina, precum si hormonii steroizi care determina eficienta sistemului imunitar.

O dieta sanatoasa echilibreaza in mod normal hormonii. Dr. Glenviile recomanda urmatorul regim alimentar:

1. Cinci portii pe zi de fructe si legume, cu accent pe legume crucifere – broccoli, varza, conopida pentru ca sunt bogate in indol – 3 – carbinoli, care ajuta la prevenirea absorbtiei in organism a formelor toxice ale estrogenului.  

2. Cel putin 3 portii pe zi de fitoestrogeni. Optati pentru soia, naut, linte si seminte de in. Fitoestrogenii reduc estrogenii toxici din organism si stimuleaza ficatul sa secrete globulina de legare a hormonului sexual care controleaza cantitatea de estrogen si testosteron din sange.

3. Eliminati lichidele „daunatoare“, reduceti consumul de cafeina si de alcool. Alcoolul suprasolicita ficatul, facand si mai dificila eliminarea hormonilor toxici si batrani din organism.

4. Consumati cereale integrale. Înlocuiti orezul alb cu cel brun, painea alba cu cea din faina integrala si optati pentru cereale integrale precum secara, ovazul.

5. Mariti cantitatea de fibre din dieta. Fibrele naturale continute in cerealele integrale, legume si fructe ajuta la prevenirea absorbtiei chimicalelor provenite din plastic si pesticide si stimuleaza eliminarea raida din intestine a toxinelor si a hormonilor imbatraniti.

6. Folositi grasimile „bune“, adica acelea din peste gras, nuci, seminte si uleiuri vegetale presate la rece. Reduceti grasimile „rele“ din carne, produse lactate pentru ca alimentele bogate in grasimi saturate incurajeaza organismul sa produca prostaglandine, sunstante asemanatoare hormonilor care cauzeaza un dezechilibru.

7. Eliminati zaharul. El favorizeaza depunerea de grasime, iar celulele grase produc estrogen creand o supraincarcare in organism.

8.Consumati lichide sanatoase – 6-8 pahare in fiecare zi. Pentru a ajuta eliminarea hormonilor imbatraniti din organism. Se recomanda apa filtrata sau minerala pentru ca fluorul sau clorul din apa de la robinet pot bloca receptorii de iod din tiroida, cauzand dezechilibru hormonal.

9. Optati pentru alimente organice.

10. Evitati alimentele care contin printre ingrediente conservanti, aditivi si indulcitori artificiali.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este dieta corecta de echilibrare hormonala?