Care este, de fapt, efectul alimentelor sarate: ele nu provoaca sete, ci foame

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, April 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente sarate

Cu cat mananci mai multa sare, cu atat te simti mai insetat. Asta este ceea ce crede majoritatea oamenilor. Totusi, doua studii facute publice in The Journal of Clinical Investigation arata ca, de fapt, mancarea foarte sarata nu face altceva decat sa sporeasca pofta de mancare si sa determine oamenii sa bea mai putina apa decat in mod obisnuit.

In primul studiu, o echipa formata din cercetatori de la Centrul aerospatial german (DLR), Centrul pentru medicina moleculara Delbruck Center (MDC) si Universitatea Vanderbilt au urmarit evolutia a 10 barbati inclusi in proiectul Mars500, o initiativa a Agentiei spatiale europene, Rusiei si Chinei, infiintata pentru a identifica riscurile psihologice si medicale ale unei eventuale misiuni pe Marte, noteaza gandul.info. 

Subiectii au fost izolati, asa cum ar fi in cazul unei misiuni pe Marte, pentru perioade lungi de timp, astfel incat oamenii de stiinta sa le monitorizeze starea fizica si mentala. intr-o perioada de testare de 105 zile cercetatorii au redus aportul de sare din alimentatia barbatilor de la 12 grame pe zi la 9 grame si apoi la 6 grame, repetand procedura la fiecare 29 de zile. A doua faza a durat 205 zile, oamenii de stiinta facand acelasi lucru, schimband procedura doar in ultimele zile, cand participantii au revenit la consumul de 12 grame de zahar pe zi in loc sa treaca la cel de 6 grame. 

in tot acest timp a fost masurata si cantitatea de lichide pe care barbatii au consumat-o si au fost recoltate probe de urina. 

Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce crede majoritatea populatiei in legatura cu consumul ridicat de sare, inseamna ca cei 10 barbati ar fi trebuit sa bea mai multa apa, insa datele colectate arata o scadere a cantitatii de apa baute odata cu cresterea consumului de sare. in ceea ce priveste analiza urinei, aceasta era mai multa, cu un continut mai ridicat de sare, dar si mai concentrata, sugerand ca organismul retinea cantitati de apa mai mari decat in general.  

Pentru a intelege mai bine rezultatele obtinute in urma acestei cercetari, oamenii de stiinta au trecut la testele pe soareci de laborator. Ei au format trei grupuri de cobai si i-au hranit cu trei feluri de mancare diferite. Unii au primit mancare cu putina sare si apa plata, altii au primit mancare sarata si apa plata, iar ceilalti au fost nevoiti sa consume mancare sarata si sa bea o solutie salina. 

Studiul realizat pe cobai a aratat ca in cazul soarecilor care au mancat alimente foarte sarate, consumul de apa a scazut, dar a crescut pofta de mancare. Acest lucru are legatura cu urea, substanta produsa de organism pentru a scapa de nitrogen. Aceasta se acumula in rinichi, stopand forta de atractie a apei cauzata de sare. Astfel, cu cat crestea cantitatea de sare, cu atat organismul cauta tot mai multa energie pentru a putea produce uree. 

Totusi, rezultatele celor doua cercetari nu pot fi luate in calcul ca fiind valabile pentru toti oamenii. Totusi, studiile sunt o dovada clara a faptului ca ureea poate juca un rol in procesul prin care corpul nostru elimina sarea si stocheaza cantitati importante de apa. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este  de fapt  efectul alimentelor sarate: ele nu provoaca sete  ci foame