Care este consumul de sare recomandat zilnic

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare de bucatarie

Banala sare de bucatarie este formata din sodiu şi clor, denumirea ei chimica fiind de clorura de sodiu – NaCl. Sarea poate sa provina din saline sau din mare. Cea din mare poate contine şi mici cantitati de metale, dar diferente esentiale intre diversele tipuri de sare nu exista, potrivit Abecedarului de nutritie. Dupa unii, sarea de mare are un gust mai puternic astfel ca sareaza mai bine in cantitati mai mici. in ultimii ani, pentru a preveni bolile de tiroida prin deficit de iod, in sarea din comert se adauga iod fara a se schimba gustul. 

Sodiul este un mineral esential pentru organism cu rol important in metabolismul proteinelor şi glucidelor, in transmiterea impulsurilor nervoase şi contractia musculara, in activitatea hormonilor, controlul senzatiei de sete, producerea urinei, şi a altor secretii: lacrimi, saliva, plasma, transpiratie, suc gastric, bila. Potrivit aceleiaşi surse, la adultul sanatos nu apare deficitul de iod chiar daca nu se sareaza deloc mancarea, deoarece aceasta se gaseşte in majoritatea alimentelor. Aportul zilnic de sare este de 3-5 grame, noteaza adevarul.ro. 

Consumul excesiv de sodiu prin aport de sare este un pericol pentru sanatate, avertizeaza medicii nutritionişti, intrucat este vinovat de producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare. Majoritatea sodiului din organism provine din sarea adaugata de producatorii din industria alimentara – 77% din aportul zilnic.

Supele instant, conservele din carne sau legume, carnea afumata sau sarata, branzeturile, muraturile, fructele de mare conservate prin sarare, sosurile din comert de tipul ketkup, muştar, maioneze, sos de soia, chipsurile, sticksurile, covrigerii, condimentele cu diferite arome trebuie evitate.   Pentru a da aroma mancarurilor folositi usturoi, ceapa, sare de lamaie, borş, patrunjel, ierburi uscate, piper şi alte condimente.

Evitati sa aveti solnita pe masa atunci cand luati masa. Spalati legumele conservate inainte de a le manca. Cititi cu atentie eticheta produselor. Excesul de sodiu poate sa provina din monoglutamatul de sodiu, bicarbonatul de sodiu, benzoatul de sodiu – conservant, alginatul de sodiu. Reduceti sarea din alimentatie treptat şi nu dintr-o data in aşa fel incat alimentele sa nu mai para fara gust. Alternativa la sarea de bucatarie poate fi clorura de potasiu – KCl, dar gustul e putin diferit. 

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este consumul de sare recomandat zilnic