Care este cea mai productiva parte a zilei la birou?

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Chiar daca stii sau nu, corpul uman are perioade de-a lungul unei zile in care se concentreaza mai bine, experimenteaza performante de varf si vine cu idei creative. Oamenii de stiinta au urmarit modul in care abilitatile cognitive cresc si scad si au descoperit ca o mare parte a creierului urmeaza un model care poate fi previzibil, fluctuand de-a lungul uneui zile. Iata care este cea mai productiva parte a zilei pentru corpul tau!

Strategia ta pentru o zi perfecta poate fi diferita, in functie de momentul in care te trezesti si momentul in care te culci, dar exista o formula de baza pentru productivitatea in timpul zilei, oricare ar fi ora la care te trezesti. Iata despre ce este vorba!

Aproape fiecare persoana are un model de dispozitie in fiecare dimineata. Oamenii de stiinta care au studiat 2,4 milioane de persoane din 84 de tari din intreaga lume au descoperit ca dispozitia unei persoane urmeaza un ritm zilnic. Atitudinea noastra este mai pozitiva dimineata. Atunci cand ne trezim, devenim mai fericiti, mai calzi si ne place mai mult sa muncim. Acest sentiment este la cote maxime undeva in jurul pranzului. Asadar, cel mai bine ar fi sa programezi intalniri importante in timpul orelor diminetii.

Cercetatorii care au studiat mai mult de 26.500 de apeluri in Statele Unite, din 2001 pana in 2007, au constatat ca dispozitia oamenilor devine mai negativa pe masura ce se apropie seara. Mutarea unui apel de la 8 dimineata la 3 P.M. poate duce la randamente anormale de -1,5% pe an, conform unui raport al revistei Harvard Business Review.

Dimineata este cel mai usor sa te concentrezi. Pentru cei mai multi oameni, capacitatea analitica este la cote maxime dimineata devreme sau in jurul pranzului. Oamenii de stiinta care au studiat acest efect au demonstrat ca viteza si acuratetea cand vine vorba de indeplinirea sarcinilor sunt la un nivel ridicat dimineata, precum si abilitatea de a ramane in alerta, acestea tinzand sa atinga un nivel maxim de doua ori pe zi: dimineata si apoi din nou seara.

Daca iei o pauza de la locul de munca si mergi la doctor, este recomandat sa o faci dimineata. Studiile arata ca acesta este momentul in care medicii sunt mai predispusi sa descopere si sa puna mai multe diagnostice. De asemenea, se pare ca persoanele care lucreaza in spitale se spala pe maini mai ales dimineata, neavand acelasi obicei de-a lungul zilei. Un studiu care a inclus 4.157 de ingrijitori din 35 de spitale din Statele Unite a ajuns la concluzia ca acestia se spalau pe maini cu 38% mai putin la sfarsitul turei. Cu alte cuvinte, se spalau pe maini de 10 ori in timpul diminetii, dar doar de 6 ori dupa-amiaza. 

Studiile sugereaza ca medicii sunt mai buni la diagnosticarea problemelor dimineata si au mai multe interventii chirurgicale de succes in acest moment al zilei. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca asistentele medicale care iau pauze de 10 minute inainte de interventiile chirurgicale pot ajuta mai bine la medierea efectelor unei crize dupa-amiaza.

Si nivelul hormonului de stres poate fi mai mare imediat dupa ce te trezesti dimineata, punand corpul in alerta, asa ca este un moment bun sa asculti sfaturile altora. Poti chiar programa intalniri cu terapeutul sau psihiatrul dimineata, deoarece esti mult mai predispus la absorbirea sugestiilor. in plus, este recomandat sa lasi analizele critice pentru dimineata, cand nivelul logicii si deductiei este ridicat. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este cea mai productiva parte a zilei la birou?