Care este cantitatea zilnica de proteine recomandata

Posted by Alin Marinescu on Saturday, February 11, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru proteine

Un studiu facut la Universitatea Lowell din Massachusetts si publicat in „The American Journal of Clinical Nutrition“ arata ca persoanele care au o alimentatie bogata in proteine au si o masa musculara mai mare si cvadricepsi mai puternici, potrivit agerpres.ro. Acesti muschi mari si puternici pot fi mentinuti pana la batranete in cazul respectarii dietei. Consumul standard recomandat adultilor este de 0,8 grame de proteine per kilogram corp — de exemplu, circa 56 de grame de proteine pe zi pentru un sedentar care cantareste 70 de kilograme.

Ce aduce nou aceasta cercetare este faptul ca daca pana acum nu se stia cu siguranta daca persoanele care-si iau proteinele in special din carne au mai multe beneficii decat acelea care le iau din surse vegetale. Ei bine, spun cercetatorii, nu exista nicio diferenta. In cadrul studiului recent, oamenii de stiinta au utilizat date de la 2.986 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 19 si 72 de ani, care au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare intre anii 2002 si 2005. Dintre acestia, 82% isi luau cantitatea de proteine recomandata din alimentatia zilnica. Cercetatorii au observat o legatura intre consumul de proteine si masa musculara si forta, acestea fiind mai insemnate in randul persoanelor care consumau o cantitate mai mare de proteine. Subiectii cu cel mai mare aport de proteine in dieta consumau circa 1,8 grame per kilogram-corp in fiecare zi in comparatie cu 0,8 grame per kilogram-corp, in cazul celor care mancau cele mai putine proteine. 

Oamenii de stiinta au observat ca sursa proteinelor nu modifica rezultatul — o persoana care consuma o cantitate mare de carne rosie, spre exemplu, avea aceleasi beneficii ca una care lua aceeasi cantitate de proteine din legume. Intr-o cercetare precedenta, Kelsey Mangano – coordonatorul actualului studiu - si colegii sai au descoperit ca persoanele in varsta care isi luau cea mai mare parte din proteine din carnea rosie si din cea procesata „manifestau cea mai scazuta densitate osoasa in comparatie cu alte grupe“'.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este cantitatea zilnica de proteine recomandata