Capcane in alimentatia bebelusului

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimentatia bebelusului

Chiar daca la inceput, alimentatia copilului va fi bazata exclusiv pe lapte matern, dupa primele 4-6 luni, micutul incepe diversificarea iar deja peste un an acesta va fi tentat sa incerce orice mancarica vede pe masa. Nu uita ca "gustos" nu inseamna neaparat "sanatos" si ca dezvoltarea corecta a copilului tau depinde si de alimentatia pe care i-o oferi. 

Atentie, asadar, la capcane:

"Copilul tau nu este un mini adult!"
Bebe nu are un sistem digestiv pregatit sa proceseze orice aliment. In primul an de viata, micutul va avea voie sa manance doar cateva alimente: majoritatea legumelor si fructelor introduse gradual sub forma de supa, piureuri sau sucuri (legumele bogate in amidon, cum este cartoful, se introduc dupa luna a 6-a ). Din luna a 7-a se pot introduce carnea (gaina, curcan, vita; iar din luna a 10-a peste), iaurturi speciale pentru copii, branzica si galbenusul de la ou fiert (albusul dupa 1 an – intrucat este alergizant). Laptele ramane alimentul de baza, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea cat mai mult timp, inclusiv dupa inceperea diversificarii alimentatiei.

Ispita hranei adultilor
De cum se apropie de un an, curiozitatea sa va fi din ce in ce mai mare iar micutul va pofti la ceea ce mananca membrii familiei. De aceea, vei consuma doar pe ascuns alimente interzise varstei lui, precum ciocolata, cartofi prajiti si fripturi. Sau poti adopta o dieta echilibrata, in linie cu cea a micutului. Dar nu ceda tentatiei sa ii oferi juniorului tau mancare gatita pentru ceilalti membrii ai familiei, mai ales ca dieta sa nu trebuie sa includa sare si zahar, mirodenii, condimente, grasimi animale, alimente prelucrate (mezeluri, salam), alimente dure (seminte, alune) si nici prajeli.

Asigurarea nutrientilor necesari
Alege cat mai multe fructe si legume proaspete pentru alimentatia bebelusului tau, insa fii atenta si la modul in care le pregatesti. Conform celor mai recente studii, prin pregatire la cuptor si prin fierbere se pierd cel mai putine vitamine din legume. Evita, insa, sa le prajesti, sa adaugi grasime sau sa le fierbi excesiv. Pentru ca pana la 1 an la baza piramidei nutritionale a copilului se afla laptele, dupa ce ai incheiat alaptarea opteaza pentru o formula de lapte imbogatita cu vitamine si minerale pana la varsta de 3 ani. Astfel, micutul tau sa beneficieze de o crestere armonioasa in aceasta perioada de evolutie rapida. In perioada 4-6 luni, in functie de evolutia fiecarui micut, se introduc in alimentatie si cerealele speciale pentru bebelusi. Acestea sunt recomandate datorita aportului nutritiv in saruri minerale si fibre alimentare, care stimuleaza motilitatea tubului digestiv si asigura un tranzit intestinal corespunzator.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: capcane in alimentatia bebelusului