Candidoza poate fi prevenita prin dieta

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Candidoza este o afectiune pe care aproape fiecare femeie activa sexual o face la un moment dat in viata. Candida albicans este o ciuperca ce traieste in flora vaginala normala, insa in anumite conditii acestea se dezvolta in exces si determina aparitia candidozei vaginale. Aceasta este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei vaginale, fiind insotita de dureri, prurit (mancarime) si secretii modificate.

Care sunt simptomele candidozei vaginale?
Simptomatologia vaginozei depinde atat de cauza, cat si de sensibilitatea femeii si a gradului de multiplicare micotica:

modificarea secretiti vaginale la nivelul tuturor caracteristicilor sale: miros, consistenta si abundenta. Secretiile devin mai abundente, au un miros intepator si aspect adesea branzos, albicios. Aceste secretii apar indiferent de perioada ciclului menstrual in care femeia se afla.
Disconfort vaginal in timpul actului sexual: durere, mancarime, intepare, senzatie de arsura, simptomele variaza;
Prurit vaginal si vulval, chiar si pe labii (senzatie de mancarime); uneori la examenul vizual femeia prezinta leziuni de grataj (scarpinare);
Uneori, pot sa apara si crampe in abdomenul inferior, la modificari de pozitie sau chiar in timpul mersului;
Uneori pot sa apara usturimi la urinare.
Dieta anticandidoza
Anumite alimente ajuta flora vaginala sa isi mentina pH-ul si starea de echilibru. Va prezentam cele mai importante alimente in dieta anti-Candida.

Iaurtul
Iaurtul contine culturi lactice, probiotice, acestea fiind bacterii care aduc beneficii organismului, in special florei intestinale. Insa ele stimuleaza si alte functii si se para ca stimuleaza si lupta anti-Candidda, ajutand la mentinerea echilibrului florei vaginale.

Legume crude
Unele legume au proprietati antiinflamatorii si de inhibare a dezvoltarii unor microorganisme. Astfel de lugume au efect inhibitor si pentru Candida albicans, impiedicand-o sa se dezvolte in exces la nivelul florei vaginale. Legumele cu astfel de proprietati sunt cele precum usturoiul, varza, ceapa, broccoli, gulia. La polul opus, legumele care contin multi carbohidrati, de exemplu amidon, trebuie evitate daca suferiti de candidoza. Foarte bogati in amidon sunt cartofii, dar si orezul (contine mai mult amidon decat acrtofii).

Proteine
Mesele proteice ajuta celulele sa se regenereze si le ofera substrat pentru constituirea elementelor celulare. De asemenea, mare nevoie de proteine au toate celulele cu rol secretor sau activitate enzimatica intensa, spre exemplu celulele care produc secretiile vaginale. Proteine de inalta calitate gasiti in ou, dar si carne de pui sau peste. Carnea de vita ramane sub un nor de mister privind beneficiile sale, cercetatori englezi au ajuns in urma unor studii ca femeile ar trebui sa evite carnea de vita, descoperind unele proprietati cancerigene. Totusi aceste studii nu au fost clarificate, dar... s-a ridicat problema.

Algele verzi
Algele verzi, mai ales spirulina, au un “cocktail” de proteine, minerale si vitamine deosebit de benefic pentru intreg organismul. Se pare ca aceste alge au efecte benefice si in privinta candidozei. Expertii au descoperit ca aceste alge restabilesc echilibrul natural al microflorei intestinale si intaresc sistemul imunitar.

Grasimile “bune”
Lipidele reprezinta principala componenta a membranelor celulare, insa unele dintre acestea pot fi nocive asa cum este LDL, o fractiune lipidica ce deriva din colesterol (colesterolul “rau” cum mai este supranumita). Asadar consumati ulei de masline, seminte de floarea soarelui, nuci.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: candidoza poate fi prevenita prin dieta