Cand simptomele comune trebuie sa ne trimita la medic

Posted by Alin Marinescu on Sunday, June 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cu totii ne-am confruntat la un moment dat cu dureri comune pe care le-am considerat inofensive si le-am atribuit unor cauze nealarmante, hotarand sa nu apelam la un control de specialitate. Insa trebuie sa luam in calcul ca insusi trupul nostru va pune intotdeauna cel mai corect diagnostic. Atunci cand ceva nu functioneaza conform graficului normal, organismul trage semnalul de alarma provocand mici dureri. Chiar daca acestea trec de la sine, este recomandat ca, in momentul in care se repeta, sa se mearga la doctor, deoarece pot ascunde probleme mai grave de sanatate.

Banala durere de cap cu care toti ne confruntam poate sa apara pe fond de oboseala, de stres sau, in cele mai multe cazuri, ca urmare a deshidratarii organismului. Daca insa devine cronica sau apare cu o frecventa care va nelinisteste, trebuie sa mergeti la medic. Poate ascunde o meningita sau o tumora pe creier. De asemenea, durerea de cap poate fi simptom al unui atac cerebral usor sau poate prevesti un viitor atac cerebral grav.

Desi, de multe ori, este pusa pe seama unei dereglari hormonale, alimentatii necorespunzatoare sau i se asociaza o cauza digestiva, durerea abdominala, in functie de intensitatea si localizarea sa, poate sugera boli destul de grave. Daca este o durere de intensitate slaba, poate semnala o gastrita sau, mai grav, un ulcer ascuns, insa nici intolerantele alimentare nu trebuie excluse. Pe de alta parte, pietrele la rinichi, pietrele la fiere si inflamatia vezicii urinare au ca simptom de baza o durere care iradiaza in zona abdominala si care, la inceput, este doar usor deranjanta, care insa se intensifica in timp.

Vanataile sunt vase de sange sparte imediat sub piele si este perfect normal sa ne invinetim in urma unei lovituri puternice. Problema se ridica in cazul persoanelor care se invinetesc extrem de usor si repede, cateodata chiar si fara sa existe un traumatism. In acest caz, un control de rutina al sangelui este indicat, deoarece acest aspect poate traduce instalarea leucemiei.

De obicei, cand ne curge sange din nas, atribuim simptomul unei perioade stresante sau lipsei de somn. In realitate, daca excludem o leziune nazala sau o tulburare de coagulare, sangerarile pot aparea ca urmare a hipertensiunii, a unei mucoase uscate, a curatarii excesive a nasului sau ca urmare a racelii si gripei. Ei bine, daca faceti parte din categoria persoanelor carora le curge des sange din nas, mergeti totusi la un control: poate fi vorba de o tumora nazala, hepatita, leucemie sau, in cazuri mai rare, de sindromul Osler-Weber-Rendu care poate afecta inima, ficatul sau determina un deficit de fier.

Gradul de vindecare a unei rani depinde, in primul rand, de gravitatea sa, insa, daca si leziunile usoare au nevoie de timp indelungat de vindecare, atunci este posibil sa indice fie un risc crescut de diabet, fie, mai grav, un diabet ascuns, deja instalat. De asemenea, afectiunile vaselor de sange sau ulceratiile infectioase pot fi cauze ale ranilor care se vindeca greu.

In mod normal, pistruii si alunitele sunt semne fizice absolut normale si inofensive, insa situatia devine cu totul alta daca acestea isi schimba culoarea, forma, consistenta sau dimensiunea. Este obligatoriu sa mergeti la medicul dermatolog sa specificati oricare dintre aceste modificari, deoarece poate fi vorba despre un cancer de piele.

Daca pielea nu-si revine imediat la forma initiala dupa o stransoare puternica, putem semnala doua probleme de sanatate. Una, mai putin grava, se refera la deshidratarea excesiva, caz in care pielea este si extrem de uscata, iar cea de-a doua traduce un diabet ascuns sau in prag de instalare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand simptomele comune trebuie sa ne trimita la medic