Cand si de ce sunt recomandate fatetele dentare

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
In zilele noastre, a avea o dantura frumoasa si sanatoasa nu mai este doar un vis. Estetica dentara se afla intr-o continua evolutie si vine in intampinarea nevoilor pacientilor cu tehnologii inovatoare de cosmetizare a dintilor. Astfel, procedeele variaza de la tehnicile de albire a dintilor, la aparate ortodontice si pana la lucrari protetice produse in laborator: fatete din material ceramic, coroane dentare din ceramica integrala sau portelan pe suport de zirconiu.

Fatetele dentare reprezinta un element de actualitate in practica stomatologiei estetice. Ele sunt piese protetice foarte subtiri din ceramica obtinute in laboratorul de tehnica dentara, dupa o prealabila pregatire a dintilor in cabinet, si se aplica pe partea vizibila a dintilor (pe cei frontali in mod deosebit) pentru a le schimba forma, culoarea sau marimea. De regula, sunt indicate in urmatoarele cazuri:

- Dintii prezinta fisuri sau sunt fracturati, dar numai la nivelul coroanei, fara implicarea camerei pulpare;
- Malpozitii usoare (inghesuiri sau spatieri ale dintilor);
- Existenta unor malformatii congenitale de forma sau structura a dintilor;
- Obturatii inestetice;
- Modificari de culoare sau pozitie;
- Prezenta diastemei (sau strungareata, asa cum este numita in termeni obisnuiti).

In astfel de situatii, fatetele dentare reprezinta o alegere foarte buna. Rezultatele dau satisfactie maxima obtinandu-se un zambet natural, stralucitor, cu dintii frumos aliniati.

Procedura implica prepararea dintilor prin slefuirea superficiala si selectiva a acestora. Medicul stomatolog indeparteaza aproximativ 0,2-0,3 milimetri din smaltul dintilor, apoi ia amprenta ce urmeaza a fi trimisa catre laboratorul de tehnica dentara pentru crearea fatetelor.


La urmatoarea sedinta, aceste piese protetice sunt cimentate. Asadar, intr-un timp scurt, pacientul se poate bucura de zambetul mult dorit. Principalele avantaje sunt urmatoarele:

- Ofera un aspect natural dintilor;
- Cu ajutorul lor se obtin rezultate estetice foarte bune;
- Materialul din care sunt facute fatetele este compatibil cu tesutul gingival, astfel se mentine sanatatea gingiilor;
- Tratamentul este de scurta durata (cateva zile);
- Fatetele dentare pot elimina defectele unui singur dinte sau pot acoperi mai multi dinti (pana la zece elemente pe fiecare arcada);
- Isi mentin foarte bine culoarea in timp, ceramica glazurata fiind foarte rezistenta mecanic si nu se impregneaza cu pigmenti alimentari, pe ea nu adera tartrul.

Rezultatele obtinute cu ajutorul tratamentelor cu fatete dentare sunt spectaculoase si de impact. Datorita avantajelor sale, pacientul se poate bucura intr-un timp scurt de un zambet frumos si natural si poate sa rada cu toata increderea, fara teama ca dantura nu i-ar permite acest lucru.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand si de ce sunt recomandate fatetele dentare