Cand semintele de chia pot pune viata in pericol

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru seminte de chia

Undeva pe drumul lor, semintele de chia au surmontat statului de hrana pentru animale si au devenit unul dintre cele mai titrate superalimente ale omului. Exista si argumente pentru acest lucru.  O singura portie de 2 linguri de seminte furnizeaza 117 calorii, 4 grame de proteine, un pic peste 8 grame de fibre si o cantitate de cinci ori mai mare de uleiuri esentiale Omega-3 decat ceea continuta intr-un sfert de cana de miez de nuca. Mai mult decat atat, ele sunt si o sursa bogata de fier, magneziu, calciu si potasiu. Asadar, de ce ar fi periculos consumul lor?

Medicii Colegiului Gostroenterlogilor din Statele Unite avertizeaza ca atunci cand sunt consumate uscate, ele se pot bloca in esofag, cu riscul de a sufoca persoana, informeaza Medical Daily. I s-a intamplat unui barbat de 39 de ani, al carui caz a fost prezentat de catre dr. Rebecca Rawl, de la Centrul Medical Carolina din New-York, la Reuniunea Stiintifica anuala a Gastroenterologilor din SUA. Omul a inghitit o lingura de seminte de chia cu apa si a ajuns la camara de urgenta. 

Asta pentru ca odata ajunse in apa, semintele de chia se umfla foarte repede, absorbind o cantitate de 27 de ori mai mare decat greuatatea lor in stare uscata, prin urmare se pot bloca in esofag, mai ales daca exista o predispozitie pentru probleme de deglutitie. In cazul barbatului, situatia devenise de-a dreptul complicata, astfel incat medicii au fost nevoiti sa recurga la ajutorul un endoscop, folosit in mod normal la sugari, pentru a ajuta trecerea semintelor prin tractul digestiv. 

Cu toate ca acesta este primul caz intalnit, Rawl atrage atentia asupra pericolului consumului semintelor in stare uscata. Ea a precizat ca pentru singuranta consumatorului, acestea trebuie amestecate in prealabil cu o cantitate suficienta de lichide pentru a se umfla inainte de a le manca.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand semintele de chia pot pune viata in pericol