Cand sa nu folosesti niciodata uleiul de masline

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ulei de masline

Uleiul de masline nu este doar unul dintre cele mai versatile uleiuri pentru gatit, dar il regasim si intr-o multime de produse cosmetice. Hidrateaza, hraneste si este renumit pentru proprietatile sale antioxidante, capabile sa reduca efectul radicalilor liberi asupra pielii si imbatranirea prematura. in plus, este bogat in grasimi esentiale Omega 3, atat de necesare pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Nu este de mirare ca a devenit un ingredient popular in produse cosmetice si alimentare, insa folosirea lui nu este complet lipsita de riscuri.

inainte de a-l considera Sfantul Graal care indeparteaza chiar si cele mai incapatanate urme de mascara waterproof, trebuie sa stii ca uleiul de masline nu este intotdeauna indicat. Iata care sunt situatiile in care NU ar trebui sa folosesti uleiul de masline!

Daca ai un ten predispus la acnee

Este greu sa rezisti supletii pe care uleiul de masline o confera tenului tau, insa iti recomandam sa stai departe de el daca ai un ten seboreic, acneic sau predispus la acnee. Uleiul de masline are un indice comedogenic de 2 (pe o scara de la 0 la 5, unde 0 reprezinta „deloc comedogenic”, iar 5, „foarte comedogenic”, conform Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie), ceea ce inseamna ca uleiul de masline iti poate bloca porii, marind posibilitatea formarii punctelor negre, cosurilor si dilatarii porilor. Orienteaza-te, in schimb, catre uleiuri deloc comedogenice, precum uleiul din samburi de struguri, de mango, de migdale dulci, argan si, da, chiar si cel de floarea-soarelui.

Pentru gatit la temperaturi inalte

Nu te lasa pacalita de sfaturile bucatarilor pe care ii vezi la TV folosind ulei de masline ca o alternativa mai sanatoasa pentru prajit, copt sau sotat: la temperaturi inalte, de peste 100 de grade, uleiul de masline isi pierde proprietatile si poate chiar sa elibereze toxine daunatoare pentru organism. Tocmai din acest motiv, uleiul de masline nu este indicat nici pentru marinarea alimentelor ce urmeaza sa fie puse pe gratar. Foloseste uleiuri cu un punct de ardere inalt si un gust neutru pentru gatit, precum uleiul de floarea-soarelui, si pastreaza uleiul de masline pentru asezonarea salatelor si hummus. 

Daca nu esti sigura de provenienta lui

inainte de a pune urmatoarea sticla de ulei de masline extravirgin in cosul de la supermarket, trebuie sa stii ca aproximativ 80% din cantitatea de ulei de masline disponibila pe piata este contrafacuta. Conform unei investigatii realizate de revista Forbes, majoritatea uleiurilor de masline sunt fie un amestec de uleiuri de masline de proasta calitate, fie rezultate din adaugarea de clorofila uleiurilor de soia sau de floarea-soarelui, apoi vandute drept ulei de masline. Verifica atent producatorul si distribuitorul si alege intotdeauna uleiul de masline extravirgin, imbuteliat in recipiente din sticla inchisa la culoare, deoarece expunerea la radiatiile UV afecteaza calitatea uleiului. De asemenea, prezenta datei recoltarii maslinelor pe eticheta este un indicator bun al puritatii uleiului: nu cumpara nimic mai vechi de un an.

Daca nu a fost depozitat corect

Expunerea la lumina poate duce la pierderea proprietatilor nutritive ale uleiului de masline, dar același efect il pot avea si conditiile improprii de pastrare. Desi este comod sa pastrezi sticla de ulei langa aragaz, temperatura optima pentru depozitarea uleiului de masline se situeaza intre 14-21 de grade Celsius, asa ca pastreaza-l in debara sau in dulapul din bucatarie. Oxigenul, lumina si caldura sunt cei trei dusmani ai uleiului de masline, asa ca tine-l cat mai departe de bataia directa a soarelui si de sursele de caldura pentru a evita rancezirea lui. Depozitat corect, uleiul de masline are un termen de valabilitate de aproximativ un an.

sursa: divahair.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand sa nu folosesti niciodata uleiul de masline