Cand este obligatoriu sa scoatem maselele de minte

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru maselele de minte

Aparitia molarilor de minte are loc de regula intre 17 si 25 de ani. Importanta acestora in masticatie este destul de limitata. In cazul in care acestia sunt sanatosi si functionali, sunt utili si nu este obligatoriu sa fie scosi. Altfel spus, daca molarii de minte se dezvolta normal, in pozitie corecta, extractia lor nu este necesara.

Exista situatii in care maselele de minte aduc multe probleme de sanatate orala, extractia lor fiind singura varianta pe care medicul specialist o poate lua in calcul. Totodata, dupa eruptia acestora, persoana in cauza poate suferi anumite neplaceri precum rani ale mucoasei obrazului, carii, inghesuiri ale celorlalti dinti de pe arcada, dar si probleme mai grave precum infectii sau tumori.

Din ce motive este obligatorie extractia

    Cresterea in pozitii anormale. Daca molarul de minte creste in pozitie anormala, medicul ar putea recomanda extractia lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare aparute la nivelul intregii danturi – migrarea dintilor, carii, dureri.

Inghesuie ceilalti dinti. Daca eruptia molarilor de minte determina o inghesuire a dintilor adiacenti, este posibil sa fie recomandata extractia cu scopul prevenirii cariilor sau al altor complicatii.

    Determina infectii. Molarii de minte pot fi cauza unor infectii repetate, care se trateaza greu si incomplet, acesta reprezentand un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine sa fie scoase, pentru prevenirea complicatiilor.

    Risc crescut de carii. Sunt situatii in care medicul specialist recomanda extractia molarilor de minte cu scop profilactic. Este stiut faptul ca maselele de minte se cariaza mai des, din cauza locului nefavorabil in care sunt situate in cavitatea bucala, care ingreuneaza spalarea corecta si temeinica a dintilor.

    Din motive ortodontice, in cazul in care molarul impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic, se recomanda extractia lui.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand este obligatoriu sa scoatem maselele de minte