Cand este indicata magnetoterapia

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 10, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru magnetoterapia

Numeroase civilizatii au utilizat magnetii pentru a trata diferite afectiuni. Preotii Egipului antic si medicul grec al secolului al IV-lea Hipocrate apar in scrieri ca folosind acest mod de tratament. in secolul al XV-lea chimistul si medicul elvetian Paracelsus a creat teoria conform careia cu ajutorul magnetilor pot fi "scoase" bolile din organism.

In timpurile moderne campurile magnetice joaca un rol important in medicina. De exemplu ele sunt utilizate in imagistica medicala, in rezonanta magnetica. Exista magneti mai diferite tipuri, marimi si puteri.

Magnetoterapia este uneori folosita de pacienti pe cont propriu sau le este indicata de persoane specializate. Magnetii au fost deasemenea utilizati pe animale. Magnetoterapia poate fi aplicata pe intreg corpul sau doar pe zonele afectate de o boala. Elemente magnetice pot fi implantate sau folosite la nivel extern pentru a emite campri magnetice pulsate pentru terapie. Pot fi folositi si magnetii statici (constanti). Magnetii sunt disponibili ca sub forma de benzi adezive, folii, centuri, bratari, cercei sau alte bijuterii.

De asemenea mai pot fi folositi si sub forma de apa conditionata magnetic.
Campurile magnetice produse de magneti statici sunt diferite de radiatiile electromagnetice si au efecte diferite asupra organismului. S-a dovedit stiintific efectul benefic al campurilor electromagnetice pulsate asupra fracturilor osoase care nu s-au vindecat corespunzator in mai multe saptimani. Campurile magnetice statice nu s-au dovedit utile pentru nici o afectiune.

Teorii
Unii medici considera ca magnetoterapia poate imbunatati circulatia, pot creste nivelul de oxigenare al sangelui, alcalinizeaza fluidele organismului, reduc depunerea de substante toxice pe peretii vasculari (cum ar fi placile de colesterol) sau relaxeaza vasele sangvine prin efect asupra canalelor de calciu. Alte terorii descriu alterarea impulsurilor nervoase, reduc edemele si retentia lichidiana, cresc endorfinele si determina relaxare musculara.

Unii practicati ai medicinei traditionale chineze sugereaza ca magnetii pot afecta paternurile de curgere a fortei vietii organismului, cunoscuta ca si chi (qi). Nici una dintre aceste teorii nu este suficient de bine sustinuta stiintific.

Dovezi stiintifice si indicatii
Cercetatorii au studiat influenta cimpurilor magnetice in unele afectiuni.
Fracturi osoase. Mai multe studii raporteaza efectul benefic al campurilor electromagnetice in vindecarea unei fracturi tibiale dupa mai multe saptamani de tratament. Campurile electromagnetice pulsate pot fi de asemenea utile in vindecarea fracturilor scafoidului, oaselor piciorului (metatarsiene) si ale vertebrelor dar nici aici nu exista prea multe cerectari.

Nu este sigur daca campurile electromagnetice pulsate au efect identic sau mai bun decat interventia chirurgicala. Aceste proceduri trebuie efectuate doar de persoane specializate dupa o discutie in prealabil cu medicul curant.
Incontinenta urinara. Mai multe studii preliminare mici au fost efectuate utilizand terapia de stimulare electromagnetica la pacienti cu incontinenta urinara. Premiza acestei abordari a fost aceea ca daca pacientul sta pe un scaun pe care este un magnet, dispozitivul va emitere impulsurilor electromagnetice care vor determina contractia muschilor peretelui pelvian. 
Terapia dureaza 20 de minute pe zi, zilnic timp de 8 saptamani. Studiile nu sunt concludente deoarece numarul de pacianti a fost mic si nu s-a comparat cu placebo. De aceea, desi primele rezultate sunt promitatoare, sunt necesare studii ulterioare inaintea tragerii unei concluzii cu privire la acest aspect.

Sindromul de tunel carpian. Primele cercetari raporteaza faptul ca nu a dimunuat durerea din acest sindrom cu ajutorul magnetoterapiei.

Durerile piciorului diabetic. Cerecetari preliminare evidentiaza reducerea arsurii, a amortelii, a durerilor induse de mers cu ajutorul magnetilor statici introdusi in pantofi. Efectele apar dupa 3-4 luni. si aici sunt necesre studii ulterioare.

Fibromialgia si Scleroza multipla. Studiile despre utilizarea camprilor electromagnetice in terapia acestei afectiuni au dat rezultate contradictorii.

in osteiartrita doar un studiu mic efectuat in 2004 a demonstrat efecte benefice.

Durerea. Magnetii sunt utilizati pentru a trata diferite tipuri de dureri. S-au studiat efectele acestei terapii in dureri musculare aparute la pacienti cu sindrom post-poliomielitic, dureri cronice pelviene refractare la tratament, dureri cronice de gat (utilizand terapie electromagnetica pulsata sau "coliere" magnetice), dureri ale picioarelor la diabetici sau dureri cronice de spate.

Toate aceste studii necesita investigatii ulterioare pentru formularea unor concluzii.

Magnetoterapia a mai fost utilizata de-a lungul timpului in tratamentul diferitor afectiuni dar nu au fost efectuate studii in acest sens.Inainte de a recurge la o terapie complementara trebuie sa stiti ca multe dintre aceste tehnici nu au fost evaluate prin studii stiintifice. Uneori nu exista decat un numar minim de informatii privind siguranta si eficienta efectuarii unei astfel de terapii.

De aceea este recomandabil sa va adresati medicului dumneavoastra curant pentru stabilirea oportunitatii unui astfel de tratament.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand este indicata magnetoterapia