Cand e recomandat sa evitam dezinfectantul pentru maini

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Dezinfectantul tau de maini creste expunerea la Bisphenol (BPA). Trebuie sa fii foarte atenta cand il folosesti pentru ca s-ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine. BPA sau bisphenol este o substanta chimica industriala folosita pentru a produce plastic policarbonat si se  regaseste in obiecte din plastic. Imita estrogenul si are efecte nocive asupra sanatatii.

Cum crezi ca iti poate afecta dezinfectantul starea de sanatate? Ei bine, acest tip de produs este creat pentru a te proteja de bacterii, dar in momentul in care il folosesti si intri in contact cu produse din hartie sau plastic, BPA intra mai usor in piele. Cand cercetatorii au masurat nivelul de BPA la oamenii care au tinut in mana un bon fiscal dupa ce s-au curatat cu dezinfectant, acestia au avut de 185 ori mai multe chimicale pe maini decat cei care nu au folosit dezinfectantul.

"Nivelurile concentratiei de BPA pe care le-am vazut sunt legate de cresterea in obezitate, infarct si 2 feluri de diabet", spune Frederick vom Saal, co-autor al studiului prezentat in PLoS One. Ceea ce inseamna ca este o idee buna sa treci peste dezinfectarea mainilor cand cumperi ceva si doresti bon fiscal. O idee mai buna este sa renunti la bonul fiscal sau sa ceri o varianta pe e-mail, iar daca la locul de munca ai de-a face cu bonuri, poarta manusi.

In plus, majoritatea dezinfectanților pentru mâini care se găsesc în comerț conțin alcool care usucă mâinile. Cel mai bine este să vă spălați cu săpun de câte ori credeți că aveți mâinile murdare, însă există şi situații în care nu avem acces la baie, aşa că trebuie să ne descurcăm cum putem.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand e recomandat sa evitam dezinfectantul pentru maini