Cand devin ingrijoratoare transpiratiile nocturne

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Este ceva obisnuit sa transpiri in exces noaptea daca temperatura camerei este ridicata sau daca esti acoperit cu o pilota groasa. Pe de alta parte, cand nu ai motive sa te trezesti leoarca, este posibil sa ai probleme de sanatate de care nu stiai.

Din punct de vedere medical, transpiratia in somn se numeste hiperhidroza nocturna. Din aceasta cauza, este posibil ca somnul sa-ti fie perturbat. Uneori, transpiratiile in exces te trezesc si este nevoie sa schimbi pijamalele si asternuturile imbibate de sudoare. Daca ti se intampla in fiecare noapte, ar fi bine sa te adresezi medicului de familie, pentru ca poate fi unul dintre modurile de manifestare a unei afectiuni care necesita tratament.

Daca sunt insotite de dureri in piept
Printre bolile care au ca simptom transpiratiile ivite noaptea, in timpul somnului, se numara tuberculoza. in cazul te confrunti nu doar cu transpiratie, ci si cu dureri in piept, dificultati de respiratie, tuse persistenta sau cu sange, oboseala accentuata sau inapetenta, cere sfatul unui medic pneumolog.

Din cauza unei infectii
Tuberculoza este o infectie bacteriana, dar nu singura care se manifesta si prin hipersudoratie. Specialistii mentioneza ca exista multe tipuri de infectii care provoaca transpiratie nocturna, in exces, precum endocardita (infectie a vaselor inimii sau a stratului intern al inimii), osteomielita (infectie a oaselor). De aceea este important sa ceri sfatul medicului daca observi ca se repeta tot mai des episoadele de transpiratie pe parcursul noptii.

La menopauza
in perioada de premenopauza si odata cu instalarea menopauzei, femeie se pot confrunta cu neplaceri ca transpiratiile nocturne, bufeurile, durerile de cap, oboseala. Pe langa faptul ca te poti trezi cu pielea rece si umeda din cauza transpiratiei, inima iti poate batea mai repede sau poti avea palpitatii. Toate acestea apar ca urmare a schimbarilor care au loc la nivel hormonal odata cu trecerea la varsta menopauzei.

In caz de hipoglicemie
Scaderea nivelului de zahar din sange sau hipoglicemia este una dintre cauzele transpiratiilor nocturne. Glicemia redusa afecteaza functionarea normala a nervilor, ceea ce poate conduce la aparitia hipersudoratiei. De asemenea, unele medicamente care se prescriu in caz de hipoglicemie este posibil sa aiba ca reactie adversa transpiratia excesiva.

Iei medicamente hipotensive
Transpiratia nocturna excesiva poate fi si un efect advers al medicamentelor indicate in hipertensiune arteriala si depresie. Consulta medicul daca la putin timp dupa ce iei primele doze incepi sa ai probleme din cauza hipersudoratiei nocturne, cu atat mai mult daca acest efect secundar este insotit si de alte neplaceri, precum tusea prelungita, umflaturi (edeme) ale gleznelor, dureri de cap, tulburari digestive, ameteli.  

Semnaleaza o problema neurologica
Anumite probleme de sanatate afecteaza sistemul nervos, ceea ce favorizeaza dereglarea functionarii glandelor sudoripare. Acestea ajung sa produca o cantitate mai mare de transpiratie. De aceea, hipersudoratia poate fi printre primele simptome ale unor afectiuni neurologice. Este vorba despre boala Parkinson, scleroza multipla si chiar atacul cerebral.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand devin ingrijoratoare transpiratiile nocturne