Imagini pentru adn tumoral

Spitalul Wiener Privatklinik (WPK) din Viena, unul dintre cele mai mari spitale private austriece, pune la dispoziţia pacienţilor internaţionali cele mai noi şi inovatoare metode de diagnosticare şi tratare a cancerului, pe baza analizei ADN-ului tumorii canceroase. Această analiză genetică moleculară a cancerului stă la baza dezvoltării la nivel mondial a conceptului de medicină personalizată în oncologie, ce constă în individualizarea terapiilor oferite pacientului, în funcţie de caracteristicile genetice specifice ale tumorii.

Analiza ADN-ului tumorii canceroase înregistrează modificările celulelor şi mutaţiile genetice, aflate în strânsă legătură cu apariţia şi evoluţia cancerului. Acest test presupune efectuarea unei biopsii lichide, minim invazive, sau a unei biopsii clasice, la nivelul zonei afectate, urmând ca mostra de țesut să fie examinată în cadrul unui laborator specializat de anatomo-patologie.

Diagnostic de înaltă precizie

Pe baza acestei analize, Comisia Interdisciplinară de Experţi în Oncologie, Genetică şi Biologie Moleculară (Tumor Board) a spitalului WPK elaborează un diagnostic final, de înaltă precizie. şi stabileşte cele mai eficiente opţiuni de tratament pentru fiecare pacient în parte, personalizate tipului de tumoare de care suferă. Strategia de tratament personalizat conţine, pe lângă tratamente oncologice clasice (chimioterapia, radioterapia sau intervenţia chirurgicală), două dintre cele mai moderne terapii folosite la nivel mondial în tratarea cancerului: terapia personalizată ţintită şi imuno-terapia. Aceste terapii sunt disponbile în doar câteva centre din întreagă Europa, spitalul WPK fiind unul dintre ele.

O boală controlabilă

„Progresul medicinei din ultimele decenii a mai diminuat temerile legate de cancer. Dacă în urmă cu 20 de ani era considerat o boală incurabilă, în ziua de azi poate fi tratat, respectiv controlabil - cu condiţia că acesta să fie descoperit la timp şi tratat competent. Oncologia viitorului se îndrepta din ce în ce mai mult spre o medicină personalizată, adaptată la specificul pacientului. Dacă înainte pacienţii aveau la dispoziţie doar tratamentele standard precum chimioterapie, radioterapie şi intervenţia chirurgicală, acum, pe baza diagnosticului molecular, au posibilitatea de a beneficia de terapii inovatoare, individualizate în funcţie de caracteristicile genetice specifice ale tumorii, ceea ce creşte semnificativ şansele de stopare a evoluţiei şi vindecare. În cadrul Centrului de Competenţă pentru tratarea cancerului – WPK Cancer Center, îşi unesc competenţele experţii de vârf din Viena în domeniul oncologiei”, a declarat Prim. Dr. Walter EBM, CEO Wiener Privatklinik (WPK).

Acţionează asupra genelor şi proteinelor specifice tumorii

Aproximativ 40% din numărul total al pacienţilor trataţi în cadrul WPK sunt pacienţi internaţionali, iar 20% din aceştia sunt români. Doar în primele șase luni ale acestui an, 300 de pacienţi români s-au adresat spitalului, în creştere cu 40% faţă de 2015. Cancerul este a doua afecţiune pentru care românii aleg să se trateze la spitalul WPK Viena, datorită echipei profesioniste de medici şi a tratamentelor moderne oferite.
Tratamentul ţintit al cancerului aduce o şansă în plus de tratare sau prelungire a calităţii vieţii pacienţilor cărora metodele clasice de tratament nu le poate opri progresia bolii. Acest tratament presupune administrarea de medicamente ce blochează creşterea celulelor canceroase, acţionând asupra genelor şi proteinelor specifice tumorii. Cercetătorii identifică noi gene în fiecare an şi creează şi testează noi medicamente pentru aceste gene. În prezent, terapiile ţintite sunt folosite pentru pacienții cu tomuri rare sau cei cărora metodele clasice de tratament nu le poate aduce un beneficiu clar de tratament, spre exemplu pacienții cu cancer cervical metastatic. Spre deosebire de chimioterapie, tratamentele ţintite nu afectează celulele normale, reducând astfel reacţiile adverse.

Activează imunitatea

Terapiile imuno-oncologice activează sistemul imunitar al pacientului oncologic, făcându-l capabil să recunoască celulele tumorale şi să le distrugă. Aceste terapii vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumoarea în sine şi permit sistemului imunitar să recunoască şi să atace selectiv celulele tumorale. Tearapiile imuno-oncologice oferă sistemului imunitar memorie de lungă durata, astfel încât acesta să se poată adapta continuu şi să poată furniza un răspuns durabil şi pe termen lung faţă de cancer. Dovezile din studiile clinice arată că efectele lor acţionează o durată îndelungată, antrenând sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor tumorale chiar şi după remisia bolii. În prezent, imunoterapia este folosită cu succes îndeosebi în tratarea melanomului în stadii avansate, în unele tipuri de cancer pulmonar şi în unele tipuri de leucemie. De această terapie pot beneficia pacienţi oncologici care continuă să înregistreze o progresie a bolii, deşi au urmat deja tratamente oncologice clasice.

Efectele secundare, contracarate

Specialistul WPK demarează tratamentul personalizat ţintit al pacientului şi terapiile imuno-oncologice conform strategiei emise de către Comisia Medicală Interdisciplinară (Tumor Board), iar efectele secundare sunt atent urmărite şi contracarate de către specialiştii dedicaţi. În funcţie de evoluţia bolii, după un anumit număr de administrări, pacientul poate continuă tratamentul în ţară să, pe baza unor colaborări internaţionale ale specialiştilor WPK cu colegii lor din alte ţări europene.