Cancerul este mult mai vechi decat am crede

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

În Africa de Sud s-a descoperit un os afectat de cancer (osteosarcom) datand de acum 1,7 milioane de ani. Înainte de aceasta descoperire, cea mai vechi tumoare cunoscuta data de acum 120.000 de ani. De asemenea, în scrierile doctorul egiptean Imhotep s-a descoperit descrierea unei tumori a sanului care nu raspundea la tratamentele cunoscute la acea vreme. Concluzia celor care au analizat cazurile este ca uneori lucrurile o iau razna în interiorul corpului uman si asta nu are neaparat legatura cu stresul sau cu toxinele specifice stilului de viata modern. Oamenii faceau cancer chiar si acum milioane de ani cand nu exista poluare, iar hrana era 100% naturala.

”Exista dovezi ca boala aceasta a fost cu noi mult timp si nu este ceva specific erei noastre”, spune Patrick S. Randolph-Quinney, unul din aurotii cercetarii. Cel mai important factor de risc în cazul cancerului este longevitatea. Cu cat traim mai mult, cu atat creste riscul ca ceva sa mearga prost în corpul uman, iar acel ceva sa fie un cancer. Da, incidenta cancerului a crescut în ultimul timp si pentru ca obiceiurile noastre s-au schimbat, dar si pentru ca traim mai mult, deci creste riscul sa se întample ceva.

Cu alte cuvinte, descoperirile din medicina si stiinta, în general, ne-au ajutat sa fim mai longevivi, iar asta ne face probleme. Concluzia oamenilor de stiinta este ca e bine sa traim sanatos, sa avem grija la ce mancam, sa facem miscare, dar chiar si asa riscul de face un cancer în timpul vietii nu dispare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cancerul este mult mai vechi decat am crede