Cafeaua care ajuta memoria

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Persoanele care sufera de anumite boli de memorie, cum ar fi cele cauzate de varsta, ar putea preveni aparitia acestora, consumand cafea decofeinizata. Asa arata un studiu recent citat de The Telegraph. Cercetatorii au descoperit ca unul dintre beneficiile cafelei fara cofeina este acela ca imbunatateste memoria. Studiul a fost realizat pe soareci suferind de diabet de tip 2, csrora li s-a administrat un supliment dietetic, avand proprietati identice cafelei decofeinizate. Diabetul este o boala care presupune un nivel mai scazut de glucoza, precum si afectiuni ale creierului, inclusiv tulburari de memorie. Dupa cinci luni de administrate a tratamentului, nivelul de glucoza din sangele soarecilor s-a dovedit a fi mai ridicat.

Doctorul Giulio Maria Pasinetti, cel care a condus cercetarea, spune ca urmeaza sa fie facute teste si pe oameni. „Este prima dovada care scoate la iveala beneficiile cafelei decofeinizate, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea tulburarilor cognitive, cauzate de diabetul de tip 2, inaintarea in varsta sau de afectiunile ereditare”, a declarat specialistul. Cafeaua este asociata in mod normal cu afectiunile cerebrale, insa doctorul Pasinetti spune ca aceste efecte sunt datorate cofeinei pe care o contine. Studiile arata ca simptome ale unor boli precum Alzheimer sau tulburari de memorie pot fi depistate cu decenii inainte ca ele sa se instaleze.

Rezultatele studiului completeaza astfel pe cele obtinute anterior cu prilejul unei cercetari similare, realizate de National Cancer Institute (NCI), ale carei rezultate au fost publicate in mai 2012,  si conform carora persoanele intre 50 de ani si 71 de ani care consuma, in medie, trei cesti de cafea pe zi, normala sau decofeinizata, prezinta un risc mai mic de deces produs de bolile cardiovasculare si respiratorii, atacuri cerebrale, diabet si infectii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cafeaua care ajuta memoria