Busuiocul si cimbrul de gradina pot inlocui sarea! Iata cum!

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cimbru

Busuiocul si cimbrul de gradina sunt cunoscute si folosite mai ales drept condimente, mai ales in tarile vestice. Ele au si alte indicatii si recomandari.

Datorita componentelor din uleiul esential, cimbrul de gradina are proprietatea de a elimina gazele din intestin, precum si actiune expectoranta, potrivit Ghidului plantelor medicinale si aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor. Uleiul esential nu se recomanda insa nici pentru uzul extern pentru ca irita pielea si mucoase, insa planta poate fi utilizata sub forma de infuzie pentru stimularea apetitului, ca antidiareic si mai rar in bronsite. 

In asociere cu busuiocul, poate inlocui sarea din alimentele dietetice, potrivit sursei mai sus citate. Infuzia se prepara din 2 lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Uleiul esential de busuioc are actiune antidepresiva, antispastica, digestiva, expectoranta si profilactica in boli infectioase. Datorita compozitiei foarte bogate a uleiului volatil, busuiocul este recomandat in tulburari gastrointestinale si ale cailor respiratorii. 

Uleiul volatil obtinut prin antrenare de vapori are numeroase utilizari terapeutice: extern, ca insectifig si calmant al intepaturilor de insecte, sub forma de aerosoli in bronsite, tuse, sinuzite. Totodata, este un stimulant al sistemului imunitar in guturai, gripa, boli infectioase, in afectiuni ale sistemului nervos – anxietate, frica – in depresii, oboseala, insomnie, migrene, tensiune nervoasa. Planta se prepara sub forma de infuzie dintr-o lingura de frunze si flori la o cana cu apa. Se bea cate o cana dupa mesele principale. 

Intern, uleiul volatil se foloseste foarte diluat – 10 picaturi la 100 de grame de ulei comestibil – din care se ia cate o lingurita tot dupa mesele principale. Este contraindicat in timpul sarcinii, iar unele persoane pot avea intoleranta, precum si piele iritata daca folosesc uleiul in cantitati mari.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: busuiocul si cimbrul de gradina pot inlocui sarea! iata cum!