Bozul - ajutor de nadejde cand vrei sa slabesti

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bozul planta

Bozul este fratele salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi dezgustator, dar care are un rol important in orice terapie.

Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure. Radacina sa este adanca si foarte puternica, necesitand un efort considerabil la dezgropare care de obicei se face la sfarsitul lui octombrie, cand planta si-a sfarsit vegetatia. Dupa dezgropare, radacina se spala in apa, se taie marunt si (in cazul in care nu o folosim cruda) se intinde la uscat in strat foarte subtire, in locuri bine aerisite.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar. Radacina de boz este fara doar si poate unul dintre cele mai puternice purgative si detoxifiante din flora noastra. Cel mai semnificativ este efectul acestei plante in curele de slabit, unde este o arma redutabila, probabil fara egal in flora noastra medicinala.

Recomandari:

- plamadeala din radacina de boz pentru cura de slabire si pentru purgatie.
Constipatie - radacina de boz (mai ales macerata in tuica): se iau 1-2 linguri de plamadeala de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, un tratament dureaza doua saptamani, apoi se face o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua.
Obezitate, ingrasare, apetit alimentar necontrolat: e un diuretic si un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scadere rapida in greutate. Mirosul sau destul de neplacut inhiba extraordinar de mult apetitul. Se administreaza o lingura de plamadeala de boz in tuica, cu cateva minute inainte de masa.

- macerat din radacina de boz Cistita si infectii renale recidivante, ascita - de patru ori pe zi, se ia cate o jumatate de pahar de macerat la rece.

- pulbere din radacina de boz impotriva gastritei hipoacide si a capacitatii de digestie slaba - se ia un varf de cutit de pulbere din aceasta radacina, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale.

- pentru consum impotriva indigestiei si anaciditatii gastrice
O felie de radacina de boz de marimea unghiei degetului mic, mestecata inainte de masa cu un sfert de ceas, este un excelent stimulent gastric.

Preparare

Plamadeala in tuica
Este forma cea mai eficienta de administrare a radacinii de boz, care este foarte puternica si, ca atare, trebuie luata in preparate care sa permita o dozare foarte buna. Se prepara din 100 g de radacina proaspata, taiata foarte marunt, care se pun intr-un litru de tuica tare, unde se lasa sa macereze vreme de 5 zile. Dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se iau de regula 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masa, pentru cura de slabire si cu doua ore inainte de masa, pentru efectul purgativ.

Maceratul la rece
Doua varfuri de cutit de radacina de boz maruntita se lasa la inmuiat intr-un pahar (200 ml) de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se ia pe stomacul gol, cate 1-2 pahare pe zi.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Radacinile de boz sunt un purgativ cu o actiune extrem de drastica si care pot da efecte secundare extrem de neplacute (deshidratare, colici abdominale, stari de iritatie a tubului digestiv). Din acest motiv, este extrem de important sa nu se depaseasca dozele mentionate in randurile de mai sus. De asemenea, aceasta planta sau extractele obtinute din ea nu vor fi lasate la indemana copiilor.

Este foarte puternic si, ca atare, trebuie luat cu masura. In cazul in care abuzati de el, este foarte posibil sa aveti o scadere mai brusca in greutate si puteti sa va confruntati cu un deranj stomacal destul de serios Intern, planta nu va fi administrata persoanelor cu diaree, care sufera de colon iritabil, gastrita hiperacida, sau care sunt slabite. Radacina de boz este, de asemenea, contraindicata persoanelor care au senzatie de voma accentuata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bozul - ajutor de nadejde cand vrei sa slabesti