Bolile la care sunt predispusi copiii nascuti prin cezariana

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Mai mult de jumatate dintre copiii din Romania nu se nasc pe cale naturala. Asta in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca numarul nasterilor prin cezariana sa fie de cel mult 15% si doar ca necesitate medicala.

Nasterea naturala are o multime de beneficii. in cazul mamei scade riscul de cancer mamar, dar si de depresie postpartum. Copilul se adapteaza mai repede la mediul exterior, riscul de a face astm scade, la fel si cel de a avea probleme cu alaptarea. Sunt si cazuri in care cezariana poate salva viata mamei sau a copilului, nu exista niciun dubiu. insa de aici pana la a ajunge ca majoritatea femeilor sa nasca astfel - e cale lunga.

De ce nasc femeile din Romania intr-un numar covarsitor prin cezariana? Din cauza fricii. Povestile despre conditiile din spitale s-au transmis de la o generatie la alta, iar nasterea naturala a devenit act medical. in plus, si pentru medici este mai convenabila o operatie care dureaza, in medie, o jumatate de ora decat un travaliu care poate dura in medie 12 ore.

„Raspunzand unei dorinte a unor femei sa nasca prin cezariana, doctorul a constatat ca e mai simplu pentru el. Nu e un lucru firesc. Nasterea are legile ei. O femeie are dreptul sa nasca natural, Dumnezeu a construit acest organism ca sa stie singur cum sa nasca”, spune Aurel Ionel, medic primar obstetrica-ginecologie, potrivit digi24.ro.

„Doctorii din ziua de azi nu au nicio vina ca noi cerem cezariene pe banda rulanta. Uitam ca noi nu avem nevoie de un ajutor din afara ca sa nastem”, afirma Ditta Depner, educator prenatal.

Cat de sigura este insa cezariana pentru bebelus? Copiii nascuti astfel au nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior. Mai mult, unele studii sustin ca in viitor copilul poate avea probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni ale aparatului respirator, alergii sau infectii. Asta pentru ca bebelusul nu beneficiaza de imunitate de la mama, asa cum se intampla la o nastere naturala.

Exista si situatii in care operatia de cezariana este chiar indicata, pentru ca poate salva viata mamei sau a bebelusului. „Mama nu respira cum trebuie, copilul nu se oxigeneaza si cand ea intra in perioada travaliului activ lucrul acesta poate sa il afecteze”, spune Vania Limban, moasa.

De asemenea, cezariana este indicata daca mama sufera de hipertensiune arteriala sau diabet gestational. Bazinul ingust al femeii, miopia sau cordonul ombilical in jurul gatului nu sunt motive pentru ca o femeie sa refuze nasterea naturala.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bolile la care sunt predispusi copiii nascuti prin cezariana