Bolile inflamatorii intestinale afecteaza tot mai multe persoane

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Bolile inflamatorii intestinale sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree (care poate sa dureze saptamani sau chiar luni intregi), incontinenta, pierdere in greutate, oboseala. BII au impact asupra vietii personale a pacientilor, dar se resfrang atat asupra asupra vietii lor profesionale si a capacitatii de a munci, cat si asupra relatiilor sociale. In final, pacientul devine o povara pentru sistemul de sanatate si intreaga societate. La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an. In Romania sunt aproximativ 5000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1000 sunt inregistrati in Registrele Nationale. In acest moment, este estimat ca 2.5 - 3 milioane de persoane sufera de BII la nivelul intregii Europe.

Desi bolile inflamatorii intestinale (BII) pot aparea indiferent de varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut in randul tinerilor, inclusiv la copii si adolescenti. Predispozitia genetica este doar una dintre cauzele aparitiei bolilor. Cei mai importanti factori declansatori sunt legati de mediu si de stilul de viata. Factori precum fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil.

„In cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, una dintre problemele majore este legata de diagnosticare. In foarte multe situatii, pacientii trec prin mai multe examinari inainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece cateva luni sau chiar ani, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal. Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant, pacientii cu BII pot avea o viata normala. In plus, acestia nu vor avea nevoie de spitalizari frecvente, ceea ce va reduce din costurile suportate de sistemul de sanatate”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare la 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in 5-10 ani. In cazul a 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia unor altor afectiuni, precum cele ale ochilor, articulatiilor sau pielii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: olile inflamatorii intestinale afecteaza tot mai multe persoane