Bolile "demascate" de miscare

Posted by Alin Marinescu on Sunday, April 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate


Odata cu vremea frumoasa, parcurile si terenurile de sport sunt mult mai animate. Fie ca vorbim despre fotbal, tenis, jogging sau fitness la aparatele in aer liber, oamenii fac mai multa miscare. Nu e nimic rau in asta, dimpotriva, doar ca o persoana care face efort fizic sustinut ar trebui sa faca mai intai niste investigatii. Multe boli ascunse pot aparea in timpul sau imediat dupa antrenament. 

Sunt multe cazuri de sportivi, in special fotbalisti, care au murit pe teren din cauza unor boli de care nu stiau. Acest lucru poate avea loc si in cazul sportivilor amatori, oamenilor obisnuiti care joaca fotbal cu prietenii, alearga, sau merg cu bicicleta. insa riscul de a avea o problema de sanatate din cauza sportului este mai mic decat beneficiile aduse de miscare, spun specialistii. Asta pentru ca sportul reduce nivelul colesterolului, scade valorile tensiunii, iar cardiopatia este mai putin frecventa. insa, medicii recomanda ca inainte de a face sport sa mergeti la un cardiolog pentru o consultatie, o ecografie cardiaca si un test de efort.

"Da, de ce nu, avem si exemple din lumea artistica, oameni care merg la sala din placere si care fac infarct, deci omul care face sport perseverent si sustinut dezvolta o anumita fiziologie cardiovasculara care difera un pic de fiziologia omului normal, avand in vedere ca sportul antreneaza inima, creste frecventa cardiaca, practic creste stresul la nivel de muschi cardiac, in cele din urma sportul schimba un pic morfologia si functia inimii si inclusiv bolile vor avea o alta fiziopatogenie, un pic diferita de a omului normal. Raspunsul este da, cine face sport sustinut trebuie sa mearga la cardiolog la un moment dat. De obicei, pacientii vin la cardiolog in momentul in care simt ceva," explica dr. Silviu Stanciu, medic primar cardiolog la Spitalul Militar.

insa oamenii trebuie sa se prezinte la medic inainte de aparitia simptomelor. "Parerea mea este ca un om ar trebui sa vina in momentul in care decide sa faca un sport si daca alearga 2-3 zile pe saptamana ar trebui la inceput si la anumite intervale, macar o data pe an, sa mearga la un cardiolog, cand simte ca oboseste mai mult, daca efortul pe care il facea acum cateva zile il face mai greu acum, daca are dureri in piept, palpitatii, sunt diferite simptome de boala cardiovasculara demascata de sport. Noi folosim testul de efort de exemplu ca si un test de provocare, pentru a demasca anumite boli," adauga specialistul.

Bolile cardiovasculare sunt principalele probleme care apar in urma efortului fizic. "in principal despre boala cardiaca ischemica si despre anumite aritmii simtite ca niste palpitatii care apar la omul cu probleme cardiovasculare. Va dati seama ca inima e un organ de forta, un motor ultraperformant cu un randament extrem de bun si eu mereu le spun pacientilor ca inima este cel mai rezistent organ si el de obicei clacheaza in doua situatii extreme: cand are un defect de fabricatie si atunci cand ii ruginesc conductele de alimentare, acele coronare care, odata infundate, dau cardiopatia ischemica sau tot spectrul acestei boli cu evenimente coronare acute: infarct miocardic si asa mai departe," precizeaza medicul.

"Un consult facut de cardiolog cu multa minutiozitate, apoi o electrocardiograma standard. Acestea trebuie facute cam la orice sportiv, inclusiv in zona de amator. Apoi pentru zona de sportiv semiprofesionist si profesionist ar trebui facut la anumite intervale un test de efort si se face un anumit test de efort, cu o masca prin care noi masuram si consumul de oxigen, practic un test cardiopulmonar: masuram atat fuctionalitatea inimii, cat si a plamanului, pentru ca cele doua organe lucreaza impreuna la sportivi, iar daca unul nu merge, nici celalalt nu poate sa traga. si bineinteles o ecografie cardiaca, care nu mai e de mult o metoda avansata, e o metoda de screening, e o prelungire a stetoscopului, daca e sa-i spunem", adauga medicul.

sursa: digi24.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bolile "demascate" de miscare