Bolile care se pot confunda cu depresia

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru depresia

Depresia incepe sa devina afectiunea de care societatea contemporana se teme cel mai tare. Alaturi de cancer, diabet si de bolile cardiovasculare, depresia se numara printre flagelurile actuale, cele care afecteaza o mare parte a populatiei.

Nu este, deci, de mirare ca aceasta boala este deja considerata o criza mondiala, iar expertii atrag atentia ca numarul persoanelor afectate de ea este in continua crestere. Departe de a intentiona sa ii minimizam, insa, efectele, subliniem un fapt ingrijorator: conform expertilor, o parte dintre cazurile de depresie sunt reprezentate de alte afectiuni, diagnosticate insa in mod eronat. Descopera mai jos despre ce e vorba!

Patru boli diagnosticate gresit drept depresie
Conform unui studiu citat de expandedconsciousness.com, specialistii diagnosticheaza corect depresia in doar 47,3% din cazuri. Suna socant? Da, dar ne diminueaza mirarea provocata de bolile de mai jos, tratate in mod eronat ca fiind depresie!

Tulburarile bipolare
Cunoscute si sub numele de psihoze maniaco-depresive, aceste afectiuni sunt adesea confundate cu depresia. intr-adevar, simptomele lor seamana inselator de tare. Cu toate acestea, persoanele care sufera de bipolaritate alterneaza episoadele depresive cu cele de exaltare, in care sunt pline de speranta, de incredere in ele, la pol opus fata de tristetea covarsitoare, lipsa de chef de viata si chiar tendintele sinucigase care apar in perioadele de depresie.

Constatand aceste lucruri, nu putem decat sa acceptam cu resemnare rezultatele studiului desfasurat de The British Journal of Psychiatry, care afirma ca circa 22% dintre tulburarile bipolare primesc diagnosticul de depresie.

Sindromul de oboseala cronica (encefalomielita mialgica)
Atunci cand suntem epuizate, nu e de mirare ca buna dispozitie ni se topeste fara a lasa nimic in urma ei. Intensifica aceste efecte si vei ajunge la tabloul sindromului de oboseala cronica: imposibilitatea de a te concentra, dureri de muschi, tulburari de somn, si, bineinteles, epuizare. Problema este ca toate aceste simptome duc cu gandul si la depresie.

De aceasta data, pericolul unei interpretari gresite este si mai mare: un studiu desfasurat de US National Library of Medicine a ajuns la concluzia ca circa 80% dintre pacientii cu sindrom de oboseala cronica sunt tratati impotriva depresiei. Diferenta dintre ele? Spre deosebire de depresivi, oamenii care sufera de epuizare sunt in continuare interesati de ceea ce iubesc, doar ca nu mai au energia necesara de a o arata.

Hipertiroidismul
Tiroida poate fi o glanda la care nu ne gandim prea des, dar ea este extrem de importanta pentru buna functionare a organismului. Disfunctiile sale vor provoca o reactie aproape catastrofala, iar depresia este unul dintre indiciile ca este bolnava. Oboseala, dificultatea de concentrare si tristetea ar trebui sa te trimita imediat la medic.

Daca ti se pare aproape imposibil ca doua afectiuni atat de diferite sa fie confundate, afla ca este una dintre erorile medicinei contemporane. Iar hipertiroidismul este chiar mai frecvent decat ai putea crede, pentru ca o mare parte din cazuri sunt considerate a fi episoade de depresie, cel mai adesea de catre pacienti, dar si de doctori.
Din nou avem la indemana o mica diversiune: hipertiroidismul presupune o sensibilitate aparte la temperaturile scazute, problema pe care depresia nu o intampina. si poate fi detectat printr-un simplu test de sange!

Diabetul
De data aceasta, si noi am ramas cu gura cascata: diabetul, o alta afectiune caracteristica pentru evolutia societatii actuale, se aseamana bizar de mult cu depresia si este adesea confundat cu ea. Ce au in comun? Semnale precum pierderea in greutate, iritabilitatea si oboseala.

Desigur, nu este vorba neaparat de un diabet deghizat in depresie, cat mai degraba de pacienti bolnavi de diabet, carora li se atribuie si pecetea de „depresivi". De cele mai multe ori, „vinovate" de confuzie sunt efectele stresului la nivelul organismului bolnav de diabet, similare cu cele ale depresiei. Aici rezida pericolul ascuns!

Depresia este unul dintre cele mai terifiante cosmaruri ale societatii actuale, tocmai de aceea, este vital sa fim atenti la aceste semne! Daca ai impresia ca tu sau cineva drag ati fost diagnosticati gresit, contacteaza-ti cat mai repede medicul specialist!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bolile care se pot confunda cu depresia