Boli ale ochiului – cinci dintre cele mai frecvente

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru BOLI ALE OCHIULUI

Ochii sunt organe fragile si destul de slab protejate. Conform volumului “Secretele medicinei alternative”, tiparia de Reader’s Digest, pleoapele si genele pot forma un baraj impotriva prafului si luminii puternice, dar nu protejeaza de bacterii si alte particule. Acestea din urma pot favoriza aparitia unor boli ale ochiului, cum sunt conjunctivita si orgeletul (urciorul).
Pe langa oboseala oculara, care determina tulburarile de vedere, precum miopia si astigmatismul, pot aparea boli ale ochiului care, netratate, duc la orbire.
Simptomele celor mai des intalnite boli ale ochiului
Cand vine vorba despre afectiuni externe, printre cele mai frecvent aparute neplaceri la nivelul ochilor se numara inrosirea scleroticii – boala cunoscuta ca „albul ochilor“ –, iritatii, mancarimi si dureri, inflamatii la nivelul pleoapei, tulburari de vedere, sensibilitate si durere oculara.
Din categoria afectiuni interne, pot aparea probleme legate de claritatea vederii, lacrimare la efort vizual si chiar scaderea acuitatii vizuale atat pe timp de zi, cat si pe noapte.

Urciorul (orgelet)
Pleoapele se pot infecta cand intra in contact cu bacterii sau corpuri straine. Cea mai cunoscuta infectie este orgeletul sau urciorul, cum mai este cunoscut. Acesta se manifesta sub forma unui mic sac de puroi, care se formeaza la baza unei gene infectate cu stafilococ auriu.

Conjunctivita
Tot din cauza stafilococilor, a streptococilor si a altor bacterii se poate inflama conjunctiva. Aceasta este membrana mucoasa si transparenta care acopera fata interna a pleoapelor si care apara globul ocular de factorii externi. In caz ca nu stiai, conjunctivita poate fi cauzata si de agentii patogeni din aer, sapun si clor.

Miopie
Cand stai mult in fata calculatorului, e normal sa-ti simti ochii obositi dupa o perioada de timp. Cel mai probabil o sa incepi sa vezi incetosat. Daca insa dupa ce te odihnesti disconfortul vizual se mentine, cel mai bine este sa te programezi la medicul oftalmolog. Cand nu vezi bine la distanta, e posibil sa fie vorba despre o usoara miopie, care poate fi corectata purtand ochelari, lentile. Potrivit allaboutvision.com, miopia se caracterizeaza prin vedere buna la apropiere si blurata la distanta. Daca vezi incetosat atat la apropiere, cat si la departare, s-ar putea sa fie o inflamatie a retinei sau o afectiune a corneei.

Glaucom
Statistic, o persoana dintr-o suta sufera de glaucom si nu stie acest lucru. Dupa 40-45 de ani, multe persoane pot suferi de boli ale ochiului, si printre acestea se numara si gaucomul. Daca ai ochii rosii, te dor si simti ca nu mai vezi bine, mergi la doctor, pentru ca poti suferi de glaucom! Aceasta afectiune este cauzata de tensiunea crescuta de la nivelul ochilor, care poate duce la orbire. In faza incipienta, glaucomul se manifesta prin senzatie de disconfort la nivelul ochilor, lacrimare persistenta ori vedere incetosata. Mai tarziu apar si durere intensa, migrene, stari de greata si de voma. In acest caz vorbim deja de glaucom avansat.

Cataracta
O alta afectiune oculara, manifestata prin scaderea progresiva a vederii este cataracta. Boala aceasta este cauzata de opacizarea cristalinului. Cataracta este legata, de obicei, de inaintarea in varsta, dar ea se poate declansa si in urma unui soc suferit de globul ocular, cum ar fi loviturile. Daca aceasta afectiune apare la un ochi si nu este tratata, se poate intinde si la celalalt ochi, sanatos.

Sursa:   www.andreearaicu.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boli ale ochiului – cinci dintre cele mai frecvente