Boala psihica, specifica tinerelor, care declanseaza autodistrugerea

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru anorexia

Frecventa cazurilor de anorexie este de 10 fete la un baiat. Daca nu se intervine terapeutic la timp, in 10 % dintre cazuri apare mortalitatea. 

„Anorexia este o boala care afecteaza aproape exclusiv fetele tinere pana în 25-30 de ani. De obicei, tinerele încep cu o dieta pentru a scapat de cateva kilograme, dar apoi nu se mai pot opri. Se înfometeaza intentionat si au mereu impresia ca sunt supraponderale, desi ele sunt doar piele si os. De obicei, persoanele predispuse la anorexie sunt persoane care nu sunt sigure pe ele si pun mare accent pe aspectul fizic. Au impresia ca nu au altceva de oferit si atunci se bazeaza doar pe fizic. De asemenea, modelele promovate la televizor, care sunt extrem de slabe, le dau tinerelor impresia ca asa este normal", a spus psihologul Ana Maria Rusizan.

Cauzele exacte ale acestei boli nu au fost descoperite nici pana acum, dar tin foarte mult de psihicul unei persoane, de modul cum se vede în oglinda, dar si de perceptia sociala. Cercetatorii au mai descoperit ca persoanele care sufera de anorexie au un nivel de serotonina (substanta secretata de creier) mai mare decat oamenii normali. Nu s-a putut demonstra însa daca acest nivel este mare dinaintea aparitieie bolii sau este generat de înfometare.


Caracteristicile unei anorexice
- Adolescentele anorexice se vad supraponderale. De cele mai multe ori aceste idei nu corespund cu parerea majoritatii despre ele insele. 
- Ele traiesc in permanenta cu teama de a nu se ingrasa. De aceea ajung sa consume foarte putine calorii pe zi, infometandu-se. 
- Tot din obsesia de a arata cat mai bine, anorexicele se epuizeaza fizic facand ore intregi de exercitii fizice, uneori pana la lesin.
- De cele mai multe ori o anorexica poate ajunge sa fie si bulimica si asta pentru ca desi se infometeaza ajunge sa aiba perioade in care nu isi mai stapaneste poftele si atunci mananca orice, in special dulciuri dupa care isi provoaca varsaturi sau ia laxative si diuretice. 
- Prin regimurile drastice pe care le tin, anorexicele pierd vitamine, minerale, calciu din organism. Ceea ce este extrem de alarmant este faptul ca lipsa de minerale si vitamine din organism determina creierul sa nu mai functioneze la capacitatea normala.
- Daca nu se apeleaza la ajutorul specialistilor, aceasta boala se cronicizeaza, ceea ce inseamna ca poate dura si ani de zile.

Pentru ele, mancarea este cel mai mare dusman. Este foarte greu sa le aduci la cabinet. Chiar daca vin, exista riscuri mari de recidiva. De multe ori constientizeaza boala în al 12-lea ceas, cand deja manifestarile fizice devin foarte greu de suportat si aproape le imobilizeaza la pat. Odata convinse ca sunt bolnave si ca pot muri, accepata terapia, dar aceasta este de durata.

Uneori trec ani pana cand aceste fete reintra în normal si înteleg ca sa fii schelet ambulant nu este un model de viata. Desi este dur, eu le arat cazuri din Occident, cazuri de paciente care nu au supravietuit. Cand vad acele poze sunt socate si nici atunci nu cred ca si ele arata tot la fel", mai spune psihologul Ana Maria Rusizan.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boala psihica  specifica tinerelor  care declanseaza autodistrugerea