Boala cu dureri puternice pe care niciun test de laborator nu o poate confirma

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fibromialgie

Fibromialgia este o boala cronica ce se caracterizeaza prin dureri ale muschilor si ale tesutului moale. Pacientii experimenteaaza dureri si rigiditate in muschi. Chiar daca fibromialgia nu cauzeaza deteriorarea articulatiilor sau ale organelor, durerile constante si oboseala pot avea un efect semnificativ asupra vietii de zi cu zi.

Unul dintre aspectele unice ale fibromialgiei este prezenta punctelor sensibile in locatii specifice ale corpului. Atunci cand aceste puncte sunt apasate, persoanele afectate simt durere, in timp ce persoanele sanatoase simt doar presiune. Durerea cauzata de fibromialgie poate fi intensa. Deoarece, in mod normal, niciun test de laborator nu poate confirma un diagnostic de fibromialgie, unii pacienti au trait cu impresia ca durerea este "doar in capul lor". Dar comunitatea medicala accepta acum ca durerea fibromialgiei este reala, cercetarile sugerand ca este cauzata de o eroare a modului in care organismul percepe durerea.

Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta fibromialgiei. Medicii nu sunt siguri de ce, dar femeile au de 10 ori mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune. 

Oboseala
Dupa durere, cel mai frecvent si debilitant simptom al fibromialgiei este oboseala. Aceasta nu este oboseala clasica dupa o zi plina, ci un sentiment constant de epuizare. Persoanele cu fibromialgie se pot simti obosite dimineata, chiar si dupa multe ore petrecute in pat. Oboseala se poate agrava si impiedica persoana afectata sa isi continue treburile zilnice.

Cauzele fibromialgiei
Exista multe teorii cu privire la cauzele fibromialgiei, dar cercetarile inca nu au reusit sa indice un vinovat clar. Unii medici considera ca dezechilibrele hormonale si chimice perturba modalitatea in care nervii semnaleaza durerea. Altii sugereaza ca un eveniment traumatic sau stresul cronic pot creste susceptibilitatea unei persoane. Majoritatea expertilor sunt de acord ca fibromialgia rezulta dintr-o combinatie de factori.

Impactul fibromialgiei asupra vietii de zi cu zi
Durerile constante si oboseala pot declansa iritabilitatea, anxietatea si depresia. Este posibil ca persoanelor afectate sa le fie greu sa se concentreze la munca, sa aiba grija de copii sau sa faca treburi casnice.

Diagnosticarea fibromialgiei
Doctorul specialist poate diagnostica fibromialgia dupa ce este atent la simptome si face un examen fizic. Exista un test de laborator care poate verifica daca este vorba de fibromialgie. Acesta masoara nivelurile de proteine din sange si poate ajuta la confirmarea diagnosticului.

Factori declansatori
Un prim pas important este identificare factorilor care va agraveaza conditia. Factorii declansatori comuni includ:

Vremea rece sau umeda
Activitate fizica prea putina sau prea multa
Stres
Lipsa somnului
Fibormialgia si depresia
Aproape o treime dintre persoanele care sufera de fibromialgiei intra intr-o depresie majora atunci cand sunt diagnosticati. Relatia dintre cele doua este neclara. Unii cercetatori cred ca depresia poate fi un rezultat al durerii cronice si al oboselii. Altii sugereaza anomalii in chimia creierului, care duce la depresie si la o sensibilitate neobisnuita la durere.

Exercitiile fizice
Activitatea fizica poate ameliora multe simptome al fibromialgiei, reducand durerea. Efectuarea unor exercitii fizice simple de trei ori pe saptamana calmeaza oboseala si depresia. Este foarte important sa nu exagerati cu efortul.

Dieta
Unii experti spun ca dieta joaca un rol important in fibromialgie, dar difera in functie de fiecare pacient in parte. Anumite alimente, inclusiv aspartamul, cafeina si rosiile, par sa agraveze simptomele la unele persoane. Pentru a afla ce functioneaza pentru dumneavoastra, incercati sa eliminati anumite alimente si sa monitorizati simptomele.

Masajul
Unele cercetari sugereaza ca masajul poate ajuta la ameliorarea durerii. Practicantii spun ca aplicarea unei presiuni moderate este elementul cheie al masajului, in timp ce tehnica este mai putin importanta.

Acupunctura
Studiile oficiale au produs rezultate mixte cu privire la utilizarea acupuncturii in tratamentul firbomialgiei, dar unii pacienti spun ca ajuta la ameliorarea simptomelor.

sursa: medlife.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boala cu dureri puternice pe care niciun test de laborator nu o poate confirma