Boala care va ucide una din patru femei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Este vorba de boala de inima, iar dupa cum arata studiile, una din patru femei va muri de o astfel de afectiune a inimii. Iata un capitol care a fost pana acum subapreciat si suprasolicitat: inima. Inima ta iti alimenteaza corpul cu "combustibilul" atat de necesar vietii atunci cand esti la sala, pe banda de alergare, cand iti vezi actorul preferat la televizor sau cand ai o zi aglomerata la serviciu. Si face toate astea in timp ce furnizeaza creierului tau, membrelor si organelor vitale oxigenul atat de important si sangele bogat in nutrienti.

Cu toate acestea, 40% dintre femei rareori se gandesc la sanatatea inimii lor, potrivit unui sondaj realizat de Women's Health si Asociatia Americana a Inimii. Aceasta statistica este ingrijoratoare, avand in vedere ca una din patru femei va muri de o boala de inima - o afectiune de cele mai multe ori "tacuta", care poate sa inceapa devreme, chiar din anii adolescentei. Incadrata in acest mod, riscul de a suferi de o boala cardiaca pe parcursul vietii tale este de aproape trei ori mai mare decat riscul de a dezvolta cancer la san.

Asa ca da, este momentul sa ii acorzi inimii tale mai multa atentie si mai multa dragoste. Autoritatile americane au lansat noi linii dupa care femeile sa se poata ghida si care le indeamna pe doamne si domnisoare sa isi faca stocuri de produse din cereale integrale, sa faca miscare cel putin 40 de minute de cateva ori pe saptamana si sa mentina nivelul colesterolului sub control.  

Se vorbeste foarte mult de cresterea incidentei hipertensiunii arteriale la tineri, de o rata mai mare a infarctului miocardic în decada a treia si a patra de viata. Putini stiu ca 2% din copii sunt hipertensivi. Cum se explica acest lucru? În mod sigur, numai o interactiune de factori poate duce la acest rezultat, pentru ca existenta unui factor singular ar fi urmata de identificarea certa si combaterea sa. Se vorbeste foarte mult despre înmultirea obiceiurilor de viata nocive în detrimentul celor sanatoase: alimentatia fara reguli, bazata pe semipreparate sau fast-food, excesul de sare, fumatul, drogurile, absenta oricarei activitati fizice, stresul de la varste fragede. Componenta alimentara si cea legata de efortul fizic sunt evidente pentru un chirurg cardiac daca face o comparatie între vasele inimii – arterele coronare pe diverse grupe populationale. De exemplu, italienii care mananca regim mediteranean si au un cult pentru sport au coronare mai mari, mult mai accesibile interventiilor chirurgicale, comparativ cu populatia din Romania.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boala care va ucide una din patru femei