Boala care poate afecta toate organele

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 10, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru radiografie plamani

Cand spun tuberculoza, cei mai multi se gandesc la o infectie la plamani. Putini ştiu ca aceasta boala poate afecta orice organ din corp. De la meninge, la inima, oase, ficat sau articulatii. Bacteria care provoaca tuberculoza ajunge prima data in plamani, dar se poate raspandi oriunde. Vestea buna este ca o data descoperita este printre cele mai tratabile boli, explica dr. Gilda Popescu, expert al programului national de control al tuberculozei, profesor asociat, managerul Institutului National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

„Desi este cunoscuta drept tuberculoza plamanului, din pacate, ea poate fi localizata oriunde. Printre simptome se numara transpiratiile abundente, oboseala, scaderea in greutate. Cand este localizata pulmonar sau pe caile respiratorii, apare tusea, iar cand se localizeaza la alte organe, apare de obicei durere, se modifica aspectul urinei,” explica dr. Gilda Popescu.

Cel mai adesea afecteaza plamanii, insa se poate instala in orice parte a organismului, precum pleura, ganglionii, oasele, meningele sau aparatul uro-genital.

„Tuberculoza se poate raspandi de la cap pana la picioare. Vorbim de meningita TB, tuberculom la nivel cerebral, tuberculoza ganglionilor, tuberculoza in pericard, tuberculoza la ficat, tuberculoza la rinichi, tuberculoza genitala, tuberculoza osoasa, tuberculoza articulara. Tuberculoza se poate localiza oriunde,” spune expertul.

„Formele chimio-sensibile se vindeca intr-o proportie de 85%. si formele chimio-rezistente, cu medicatie adecvata, se pot vindeca in proportie de 75%,” precizeaza medicul.

Daca tusesti trei saptamani, transpiri abundent si scazi in greutate, trebuie sa te prezinti la medic, recomanda specialistul.

Persoanele mai predispuse la tuberculoza sunt:

-Cele fara adapost

-Infectatii cu HIV

-Utilizatorii de droguri si alcool in exces

-Cei cu o imunitate scazuta: transplant de organe, boli autoimune, tratament imunosupresor

-Pacientii cu afectiuni cronice: diabet zaharat necontrolat, ciroza, rezectii gastrice, hemodializa

-Cele din colectivitati precum institutii corectionale, penitenciare, camine, spitale, azile

-Muncitorii expusi la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvolta pneumoconioze

-Cele expuse la factori de mediu: cataclisme, razboaie, migratii

-Cele cu varste extreme: copii mici (<5 ani) si varstnicii

-Cele cu boli maligne: cancere, limfoame, leucemii

-Cele care intra in contact cu pacientii cu tuberculoza: familia, prietenii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boala care poate afecta toate organele