Boala care a schimbat cursul medicinei

Posted by Alin Marinescu on Friday, June 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ciuma

De-a lungul timpului, au existat epidemii care au modificat istoria lumii si care au schimbat cursul medicinei. Una dintre cele mai importante, a fost epidemia de ciuma care a decimat in Evul Mediu mai mult de o treime din populatia globului si care, din 1845, a disparut din Europa. OMS raporteaza insa in jur de 1000-3000 de cazuri de pesta in fiecare an. Ciuma sau pesta este o boala infectioasa acuta determinata de Yersinia pestis, care se transmite la om de la rozatoare si care are doua forme sub care se poate manifesta: forma bubonica; forma pulmonara.

Transmiterea ciumei se face, cel mai frecvent, prin puricele sobolanului (Xenopsylla cheopis). Bacilul pestos rezista in excrementele de soarece si pana la 4 saptamani. Un alt mod de transmitere este prin contact direct cu: animale bolnave; produse infectioase ale unei persoane bolnave. Transmiterea aeriana se realizeaza prin picaturi de la bolnavii cu pneumonie pestoasa, sputa acestora continand un numar mare de bacili. 

Ciuma evolueaza cu o serie de simptome de debut: febra mare; frisoane; cefalee (durere de cap); mialgii (dureri musculare); delir.
Daca anamneza (discutia cu bolnavul) si simptomatologia orienteaza spre un posibil diagnostic de pesta, este obligatorie izolarea de urgenta a pacientului. 

Tratamentul ciumei urmeaza mai multi pasi: 1.izolarea si spitalizarea bolnavului cu pesta; 2.administrarea de medicatie antimicrobiana; 3.medicatie antibiotica. 4.medicatie antitoxica; 5.medicatie simptomatica si de sustinere. Infectiile precum ciuma bantuie medicina ani la rand, iar atunci cand se crede ca au fost eradicate, apar mereu noi cazuri de boala! Ajuta la eradicarea pestei si adreseaza-te medicului de fiecare data cand suspectezi o astfel de afectiune!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: boala care a schimbat cursul medicinei