Beneficiile uleiului de masline pentru colesterol

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Unele tipuri de grasimi sunt foarte importante in dieta. Deci, daca nu consumati suficienta grasime, este posibil sa suferiti de unele efecte secundare neplacute. Beneficiile uleiului de masline includ stimularea sistemului imunitar, cresterea densitatii osoase, prevenirea bolilor cardiace si reducerea riscului de diabet. Un alt beneficiu la fel de important, dar adesea neglijat, il reprezinta contributia sa la buna sanatate a creierului. O analiza a 50 de studii universitare din 2011 a constatat ca dietele bogate in ulei de masline au redus riscul de a dezvolta boli cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea si hipertensiunea arteriala.

Exista mai multe tipuri, inclusiv uleiul de masline extra virgin, uleiul de masline virgin si uleiul de masline obisnuit. In plus, cercetarile arata ca beneficiile uleiului de masline extra virgin sunt mult mai abundente decat alte soiuri. Este extras din masline folosind doar presiunea, un proces cunoscut sub numele de presare la rece.
 
Uleiul de masline este o grasime mononesaturate. Ca toate grasimile, este compus din acizi grasi, care contin in principal acid oleic la o rata de 55-83%. De asemenea, contine 36 de compusi fenolici, care au efecte benefice asupra sanatatii. In plus, contine un compus special numit oleocanthal care ajuta la reducerea inflamatiei. In cele din urma, este bogat in antioxidanti, cum ar fi oleocanthal si oleeuropein, aceste substante din plante care pot ajuta la reducerea leziunilor oxidative din organism cauzate de nivelurile ridicate de zahar din sange.

Acest tip de ulei ajuta la reducerea oxidarii colesterolului LDL care cauzeaza mai multe boli de inima. Compusii fenolici se leaga de LDL, reduc oxidarea si reduc absorbtia de LDL de catre celulele imune. Este vorba despre celulele imune care declanseaza adesea acumularea de LDL si placi in artere. Prin urmare, uleiul de masline are potentialul de a reduce riscul bolilor cardiovasculare. In plus, scade sinteza grasimilor din ficat, care ajuta la controlul nivelului de colesterol. Reduce trigliceridele si creste HDL, ceea ce inseamna ca ajuta la scaderea nivelului total de colesterol in timp ce imbunatateste colesterolul HDL (bun).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile uleiului de masline pentru colesterol