Beneficiile uimitoare ale semintelor de mac

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru seminte de mac

Macul de grădină (Papaver somniferum), o specie des întâlnită, produce aceste mici seminţe oleaginoase, care sunt folosite pe post de condiment în industria alimentară. Dincolo de aroma unică pe care o oferă preparatelor dulci sau sărate, seminţele de mac au proprietăţi antioxidante, contribuie la prevenirea bolilor şi te ajută să îţi menţii frumuseţea pielii şi a podoabei capilare. 

Îmbunătăţesc digestia 

Învelişul exterior al seminţelor de mac este o sursă excelentă de fibre. Vei obţine 19,5 grame de fibre din 100 de grame de seminţe de mac crude, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din doza zilnică recomandată. Un procent mare din fibrele pe care le conţin seminţele de mac este metabolizat lent, lucru care ajută la absorbţia apei în tractul digestiv. Astfel, constipaţia este ameliorată şi senzaţia de saţietate se menţine un timp mai îndelungat.

Sursă de minerale şi vitamine

Bogate în calciu, fosfor, fier şi zinc, seminţele de mac ajută la remineralizarea oraganismului. Doar 1 linguriţă din aceste seminţe oleaginoase înmagazinează 4% din doza zilnică recomandată de fosfor şi calciu. Când sunt combinate, aceste două substanţe ajută la construirea oaselor, iar adulţii au nevoie atât de fosfor, cât şi de calciu pentru a evita boli precum osteoporoza. Totodată, ele sunt o sursă bună de fier, care transportă oxigenul în tot corpul şi contribuie la crearea proteinelor şi neurotransmiţătorilor, îmbunătăţind astfel sistemul imunitar. O linguriţă de seminţe de mac furnizează 4% din doza recomandată de fier pentru bărbaţi şi 3% din cea recomandată pentru femei.

Scad colesterolul „rău“

Seminţele de mac conţin acizi graşi şi uleiuri volatile esenţiale. Sunt bogate în special în acid oleic şi linoleic, care sunt importanţi pentru organism. S-a demonstrat că acidul oleic creşte consumul de energie şi, împreună cu fibrele, ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL ( „rău“) şi la creşterea colesterolului HDL ( „bun“). Iar acidul linoleic îmbunătăţeşte capacitatea naturală de vindecare a organismului.

De ajutor în boli nervoase

În cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, seminţele de mac oferă o sursă naturală de alcaloizi, substanţe care au un efect calmant natural. Astfel, ameliorează bolile nervoase şi insomnia. În plus, au un conţinut ridicat de magneziu, care îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului, dar sunt de folos şi în ceea ce priveşte reglarea metabolismului. 

Cele mai bune remedii şi cum poţi să le prepari

Tratament util pentru eczeme şi inflamaţii – seminţele de mac, înmuiate în apă sau în lapte câteva minute, pot fi măcinate cu puţină zeamă de lămâie, pentru a forma o pastă omogenă. Aplicată pe piele, este utilă în tratarea senzaţiilor de arsură şi calmează mâncărimile. 
Stimulează creşterea părului – poţi prepara un remediu simplu dacă înmoi seminţele de mac în lapte proaspăt de cocos şi le combini cu pastă de ceapă. Aplici compoziţia pe scalp şi o laşi să acţioneze aproximativ 1 oră. Clăteşti bine cu un şampon cu acţiune blândă. 
În cazul insomniei, laptele cald cu seminţe de mac şi miere e un remediu grozav, ce te ajută să te relaxezi înainte de culcare.
Dacă vrei să ameliorezi aftele sau ulceraţiile mucoasei bucale, amestecă puţin zahăr în seminţele de mac pisate şi consumă această mixtură pentru calmarea ulceraţiilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile uimitoare ale semintelor de mac