Beneficiile terapeutice ale florilor de piatra

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru florilor de piatra

Florile de piatra, foarte renumite ca flori ornamentale, datorita multitudinii de culori luminoase cu care ne incanta privirea, sunt foarte putin cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.

Floarea de piatra (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numita popular, apartine familiei Portulacaceae. Este nativa din America de Sud, intalnita in campiile calde si uscate din nordul Argentinei, din Uruguay, din Paraguay si din Brazilia, noteaza Agentia Nationala de Presa. A fost introdusa in gradinile europene la inceputul anilor 1700.

Este o planta anuala, careia ii place soarele, fiind rezistenta si supravietuind in zonele calde si uscate, potrivit www.ars-grin.gov. Este de statura mica, avand o inaltime intre 10-30 centimetri. Frunzele carnoase si suculente sunt grupate, scurte si inguste, avand pana la 2 centimetri lungime. Florile de piatra infloresc din iunie pana tarziu in toamna si au culori variate: alb, roz, galben, portocaliu, rosu, mov. Florile unor soiuri se inchid noaptea si in zilele innorate. Fructul este o capsula rotunda, de mici dimensiuni, ale carei jumatati superioare se desfac lasand sa se vada si sa cada pe sol semintele foarte mici si de culoare gri-argintiu cu aspect metalic.

Petalele contin acidul betulinic si betaxantina. Partile aeriene au in compozitie carotenoizi, acizi polifenolici, flavonoide, polizaharide.

Portulaca grandiflora are comestibile frunzele si semintele, care se consuma crude, fierte sau murate. Deoarece are o consistenta mucilaginoasa, planta este utilizata in diverse preparate. Semintele pot fi si macinate, devenind o pulbere care este utilizata in supe sau este adaugata in cereale, potrivit www.naturalmedicinalherbs.net.
in medicina traditionala orientala, Portulaca grandiflora este folosita pentru ameliorarea durerilor de gat, pentru calmarea durerii la nivelul faringelui.

in medicina traditionala thailandeza, sucul proaspat din frunze si tulpini este aplicat extern in cazul muscaturilor de insecte, al arsurilor si al eruptiilor cutanate, conform www.pfaf.org. intreaga planta este cunoscuta ca avand efect depurativ.

Datorita continutului foarte mare de fier si de vitamine, frunzele au fost, de asemenea, consumate ca legume, dar au fost folosite si pentru a-i vindeca pe cei bolnavi de scorbut.

In medicina chineza, planta este utilizata pentru a trata diverse tumori. Aceasta este utilizata, de asemenea, in tratamentele pentru hepatita si ciroza umeda cu ascita.

Conform Agerpres, studii recente au confirmat eficacitatea acestei plante asupra sistemului imunitar, in prevenirea aterosclerozei, precum si efectul ei antibacterian. Un alt studiu care si-a concentrat atentia asupra fenolilor pe care ii contine Portulaca grandiflora arata ca acestia pot avea actiuni antioxidante mai mari decat cei din vitaminele conventionale C si E. Studiul a sugerat ca extractele din Portulaca grandiflora ar putea fi utilizate ca surse naturale de antioxidanti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile terapeutice ale florilor de piatra