Beneficiile sosurilor picante

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sosuri picante

Te temi ca daca mananci ketchup iute sau mustar ai putea sa ai probleme de sanatate? Nimic mai fals. Astfel de 
condimente au proprietati benefice. Rosiile contin licopen, un antioxidant asociat cu reducerea riscului de a face cancer de prostata. Unii specialisti sustin ca acesta contribuie la o mai buna functionare a glandei, ce influenteaza si calitatea activitatii sexuale.

Ketchup inseamna in mare parte rosii procesate, iar licopenul regasit in sosul de rosii va avea o concentratie sporita. Institutul de Nutritie din Jena, Germania, sugereaza ca mai mult de 15 mg de licopen pe zi ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare. O portie normala de ketchup ofera un aport de 3 mg de licopen. Cam aceeasi cantitate de licopen o obtii si daca mananci cinci felii mari de pepene rosu.

Grasimile ajuta la absorbtia unora dintre antioxidanti, motiv pentru care consumul ocazional de chipsuri cu ketchup nu strica, ci dimpotriva. In plus, ketchupul mai contine si luteina, ceea ce iti ofera protectie impotriva degenerescentei maculare.

Potrivit dailymail.co.uk si mustarul este un condiment benefic. Proprietatile mustarului il fac la fel de sanatos ca si spanacul. O lingurita de mustar englezesc poate contine 0.43mg de fier, cantitate regasita intr-o lingura plina cu spanac gatit, substanta care asigura sanatatea celulelor rosii. In plus, mustarul te protejeaza de cancer la plamani. 

Wasabi este un puternic aliat impotriva atacului de cord. Proiectat inital pentru a fi servit cu sushi, in ideea ca distruge bacteriile prezente in pestele crud, Wasabi contine antioxidanti care reduc riscul bolilor de inima si scad riscul unui atac de cord prin prevenirea aglutinarii trombocitelor, ce duce la ingrosarea sangelui si la formarea unor
cheaguri.

Sosul de chili reduce riscul afectiunilor oculare prin aportul de beta-caroten si te ajuta sa arzi calorii, printr-un proces numit termogeneza.

Stiind ce proprietati miraculoase au aceste condimente, le poti include cu incredere in alimentatia zilnica si nu numai ca mancarea va avea un gust deosebit, dar vei fi si mai sanatoasa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile sosurilor picante