Beneficiile ginsengului peruvian

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Supranumita „ginsengul peruvian“, maca este o planta care provine din Anzii peruvieni si care a fost utilizata de populatiile indigene de mai bine de 2000 de ani. Fermierii au observat de-a lungul timpului ca turmele care pasteau in zonele in care crestea maca erau mai sanatoase si aveau mai multa vitalitate. Cercetarile moderne ale ultimilor ani au devenit tot mai interesate de aceasta planta, motiv pentru care actualmente este unul din cele mai populare tonice si afrodisiace naturale.

Maca imbunatateste performantele fizice. Studiile efectuate pe atleti au aratat ca consumul de radacina de Maca imbunatateste semnificativ performantele fizice, nivelul de energie resimtit si rezistenta la efort. De asemenea, aceasta planta ajuta la controlul nivelului hormonilor de stres adrenalina si cortizol, care, atunci cand este ridicat un timp indelungat, oboseste organismul. Interesant este ca actiunea energizanta a maca nu are efecte secundare asupra starii psihice (agitatie, hiperactivitate), asa cum se intampla de exemplu cu cafeaua, ceaiul negru sau alte plante tonice.

Scapa de stres cu maca! Maca este recunoscuta si ca o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca sustine reglarea raspunsului organismului (in special a sistemului nervos si a celui imunitar) la factori de stres. Desi nu contine fitohormoni, are un efect reglator asupra sistemului endocrin, in special a glandelor suprarenale; acestea sunt responsabile printre altele de reglarea metabolismului, a raspunsului organismului la stres, rezistenta la infectii si secretia hormonilor sexuali. Nu intamplator s-au constatat efecte pozitive ale administrarii de maca la persoanele care sufera de asa-numita oboseala suprarenala. Aceasta problema este foarte raspandita in lumea moderna si se manifesta prin oboseala, irascibilitate si stari prelungite de stres, care la randul lor genereaza si mai multa oboseala si rezistenta scazuta la stres.

Radacina de Maca contribuie si la reglarea secretiei de cortizol, hormonul stresului, care are efecte nocive asupra organismului daca se mentine la un nivel ridicat pentru mult timp (asa cum se intimpla deseori la persoanele foarte stresate). Prin reglarea secretiei hormonilor de stres, dar si prin cocktailul de antioxidanti pe care ii conttine (tanini, beta-sitosterol, saponine etc.), precum si aminoacizi, minerale si vitamine, sustine si protectia antioxidanta si buna functionare a sistemului imunitar. stiai ca maca aduce organismului si o doza buna de potasiu, un mineral de care avem nevoie pentru protectia sistemului cardiovascular (inclusiv reglarea tensiunii arteriale), buna functionare a musculaturii si mentinerea densitatii minerale osoase?

Maca imbunatateste libidoul si stimuleaza fertilitatea. Vechii peruvieni apreciau in mod special aceasta planta pentru capacitatea de stimulare naturala a fertilitatii si libidoului. si astazi, maca este recunoscuta ca un foarte bun tonic sexual natural, atat pentru femei, cat si pentru barbati, precum si o sursa concentrata de proteine si nutrienti. Efecte benefice s-au constatat si in cazul unor probleme precum disfunctiile erectile si tulburarile asociate menopauzei, printre care nesuferitele bufeuri, lipsa de energie si tonusul scazut. Pentru femeile aflate „la a doua tinerete“, maca are potentialul de a sustine sanatatea oaselor datorita continutului de calciu, magneziu, fier si zinc, ceea ce inseamna un ajutor in plus pentru prevenirea osteoporozei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile ginsengului peruvian