Beneficiile apei de mare

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Apa de mare este cea mai adaptata fiziologiei umane deoarece celulele noastre recunosc si asimileaza perfect 
elementele sale naturale. De la aerul care ne curata plamanii la valurile care ne relaxeaza, ne leagana si mangaie trupul… marea ofera o adevarata cura de talassoterapie. A venit vara, deci este timpul rasfatului.

La mare, presiunea atmosferica oscileaza in functie de temperatura ridicata din timpul zilei si mai scazuta seara, dar poate nu toata lumea stie ca variatia barica imbogateste aerul cu oxigen. Acest efect se imbina cu cel al microalgelor, veritabilii plamani ai planetei, care produc 70 % din oxigenul pe care il respiram.

Presiunea atmosferica faciliteaza, de asemenea, absorbtia ionilor negativi, particule fine incarcate e­lec­­tric care ne fac mai putin vulnerabili la durere si la stres. Printre acesti ioni se afla iodul, micronizat in picaturi, de care organismul nostru duce, de obicei, lipsa si care stimuleaza formarea hormonilor tiroidieni. Picaturile de apa ale va­lurilor si algele aduse de maree sunt bogate in iod.

Aerul marin este atat de pur, incat, prin raportare la cel din orase, concentreaza de saizeci si doua de ori mai multi ioni negativi si de o suta de ori mai putin germeni. Asadar, nu mai sta pe ganduri si plimba-te pe jos, cu bicicleta sau cu barca pentru a te bucura de avantajele aerului marin! Nu este nevoie sa inspiri adanc sau sa faci exercitii speciale de respiratie. O ora este suficienta pentru a beneficia de acest climat prezent si la patru kilometri departare de apa. Insa climatul ma­rin propriu-zis aduce beneficii si pe o distanta de 50 de kilometri.

Relaxare si infrumusetare. Intra in apa pana la gat si lasa-ti corpul sa pluteasca. Greutatea corpului uman cufundat in apa marii, bogata in sare, este de zece ori mai mica. De aici, senzatia de leganare, de man­gaiere si protejare in bratele ma­rii. In Marea Moarta, gratie unei sa­li­nitati de 85 de grame la litru (7-12 in Marea Neagra, 38 in Mediterana si 35 in Oceanul Atlantic), putem sa ne asezam pe apa ca pe un sezlong.

De altfel, cu cat temperatura marii este mai apropiata de cea a corpului nostru (37 grade Celsius), cu atat ionii mi­nerali si oligoelementele au sanse mai mari sa ne im­pros­pateze epiderma. La 22 de grade, ionii pe­netreaza dupa o ora de stat in apa. Pentru ca efectele sa fie mai profunde, este recomandata in prealabil o exfoliere. Dupa ce ne impregnam pielea cu ioni trebuie sa ne adapostim de soare si sa nu intram inapoi in apa decat cinci-sase ore mai tar­ziu, pentru ca pielea sa poata absorbi mineralele si oligoelementele. Si nu uita sa te hidratezi!

Marea de… baut. Perfect asimilata, apa de mare poate fi unul dintre cele mai bune remedii pentru organismul nostru. Ca sa il regeneram, nu este nevoie decat de cateva fiole. Organismul este un „acvariu” marin. Contine aceeasi proportie de apa sarata (70%) ca si Pamantul, iar celulele functioneaza gratie unei compozitii de saruri minerale si oligoelemente similara cu cea care se gaseste in apa de mare. Singura diferenta – concentratia in sare a marii a crescut de-a lungul timpului, in vreme ce lichidele din cor­pul nostru (sange, urina, lacrimi) si-au pastrat salinitatea originara.

Biologul René Quinton, care a ana­lizat acest fenomen, in 1904, a creat „plasma izotonica“. O apa de mare a carei salinitate a fost adusa la ni­ve­lul organismului nostru si ale carei calitati datorate mediului viu au fost prezervate printr-un proce­deu special de sterilizare. Un fel de replica a plasmei noastre sangvine, aceasta apa nu are egal in regenera­rea pe cale naturala.

Mai buna decat apa minerala de ori­gine vulcanica, ea este cea mai bogata si cea mai adaptata fiziologiei umane, pentru ca celulele noastre recunosc si asimileaza perfect elementele sale naturale. Nu exista ni­ciun efect secundar de care sa ne temem. Nici macar cel de hipertensiune, deoarece cantitatile de sodiu sunt minime. Intoxicarea apare doar dupa un litru baut. O cura cu una-sase fiole pe zi este indicata in cazurile de surmenaj fizic si psihic, de stres acut, de sport intensiv sau de spasmofilie. Incepe cu apa de mare naturala timp de doua saptamani. Ea este numita si hipertonica, deoarece concentratia sa in sare este de 30 de grame la litru. Continua cu cea izotonica timp de doua-sase saptamani.

Priveste si asculta. De cate ori nu s-a intamplat sa admiram marea si sa ne simtim atat de relaxati incat sa adormim? Ca si cum imensitatea ei ne-ar hipnotiza…Iar ascultand-o, in sufletul nostru parca se face pace. Metronomul valurilor ne evoca ritmul cardiac si ne linisteste. In realitate, acest efect sonor nu face altceva decat sa intareasca actiunea climatului. Ionii negativi eliberati prin actiunea valurilor incetinesc ritmul cardiac si respirator al majoritatii oamenilor. Cei care sufera de nervozitate si de tulburari de somn se adapteaza, de regula, dupa trei zile. De ce, asadar, sa nu ne concentram asupra intinderii albastre si sa ne recastigam echilibrul?

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficiile apei de mare