Beneficii extraordinare oferite de cartoful dulce

Posted by Alin Marinescu on Friday, February 24, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cartoful dulce

Spre deosebire de cartoful alb, cel dulce este mult mai bogat in nutrienti. Exista doua categorii de cartofi dulci: cartoful Jersey (cu o pulpa mai uscata) si cartoful Yam (mult mai zemos, care capata textura gelatinoasa cand este gatit). Ei contin glutation, un compus care intareste sistemul imunitar si intervine in diferite etape ale metabolismului.

Consumand un cartof dulce pe zi, vei tine la distanta boli precum Parkinson, Alzheimer sau cancer. Cercetatorii au descoperit recent o substanta in cartoful dulce care poate ajuta la prevenirea cancerului intestinal si celui mamar. Chiar daca se cheama "dulce", acest cartof previne diabetul, ajuta la stabilizarea nivelului optim de zahar din sange si la diminuarea rezistentei la insulina.

Pe langa amidonul pe care il contin, cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complecsi, fibra dietetica, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A), vitamina C si vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila a cartofului dulce - 100 de grame asigura de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina.

Cartoful dulce este recunoscut prin continutul fibros, carbohidrati, proteine, vitamina A si C, mangan, cupru, potasiu, fier si calciu si a fost catalogat ca avand cea mai consistenta valoare nutritiva. 

Vitamina A si vitamina C au calitati anti-inflamatorii, reducand efectele crizelor de astm, osteoartrita sau de artrita reumatoidala. Vitamina B (care se gaseste in acest tip de cartof) reduce riscurile atacurilor de inima.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficii extraordinare oferite de cartoful dulce