Beneficii dovedite ale untului de migdale

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pentru ca migdalele sunt considerate extrem de benefice si de populare printre consumatorii de hrana vie, untul de migdale raw nu avea cum sa nu fie ridicat la rangul cuvenit. Asa ca daca tii o dieta raw, nu ezita sa-l consumi pentru ca are multiple beneficii dovedite pentru sanatate. Untul de migdale este o alternativa la celebrul unt de nuci americane (peanuts butter), avand un gust usor dulceag. Untul de migdale se gaseste sub doua forme: unt de migdale normal (in acest caz, migdalele sunt prajite) si unt de migdale raw, obtinut prin macinarea migdalelor crude cu ajutorul unui blender. Consumatorii de hrana vie vor opta, bineinteles, pentru cel din urma, deoarece, asa cum bine stim, meniul lor este alcatuit numai din alimente crude. Dar de ce este untul de migdale raw atat de sanatos? Untul de migdale raw pastreaza o multime dintre proprietatile migdalelor, spre deosebire de cel normal, care „este golit” de nutrienti prin prajire. De exemplu, prin prajire migdalele pierd cantitati insemnate de vitamina A. In plus, untul de migdale raw nu are in compozitie zahar, conservanti, uleiuri hidrogenate, elemente care se regasesc in celalat tip de unt.

Deoarece va fi consumat raw, untul de migdale va avea o consistenta si un gust diferite de cel al untului normal: va fi mai putin dulce si mai tare, fiind putin mai greu de intins. Daca insa ti se pare ca este prea tare, poti tine migdalele la inmuiat o noapte inainte de a le macina cu blenderul. De asemenea, poti adauga putina sare. Pe langa faptul ca este un aliment gustos, untul de migdale raw aduce un strop de varietate in aceasta dieta. Mai mult decat atat, are o multime de proprietati benefice pentru sanatate. Iata cateva dintre ele:

Contine grasimi sanatoase. Untul de migdale nu are in compozitie grasimi hidrogenate (cele mai nesanatoase si periculoase grasimi), avand si un continut scazut de grasimi saturate. Cea mai mare parte din grasime este grasime monosaturata, foarte sanatoasa care ajuta la scaderea colesterolului din sange. In urma unor studii s-a demonstrat ca untul de migdale raw micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima, dar si al diabetului.
Este o sursa excelenta de proteine. Untul de migdale raw are mai multe proteine decat clasicul peanut butter. Un sfert de ceasca de migdale crude contin mai multe proteine decat un ou, in jur de 8 grame de proteine. De asemenea, migdalele contin si multi amino acizi, ceea ce face din ele un aliment bogat in proteine de calitate.
Are un continut ridicat de minerale. Untul de migdale raw este bogat in cateva minerale esentiale, printre care cupru, magneziu, mangan si riboflavina, care dau corpului energie. Un sfert de ceasca de migdale contine mai mult de 17% din necesarul zilnic de riboflavina.
Este bogat in antioxidanti. Se pare ca migdalele contin cel putin 20 de flavonoizi, care functioneaza ca antioxidanti puternici. Acestia distrug radicalii liberi care ataca celulele si cauzeaza aparitia bolilor. Antioxidantii din migdale tin inima sanatoasa.
Contine acid folic si vitamina B. Untul de migdale raw, consumat pe perioada sarcinei poate reduce riscul aparitiei unor deformari ale fatului, datorita continutului de acid folic si vitamina B. De asemenea, cuprul ajuta la dezvoltarea normala a oaselor copilului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficii dovedite ale untului de migdale