Beneficii ale prunelor uscate

Posted by Alin Marinescu on Saturday, August 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Prunele uscate sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, astfel redand si riscul accidentelor vasculare cerebrale. Eficienta alimentelor bogate in potasiu in scaderea presiunii sanguine a fost demonstrata intr-un numar mare de studii. Potasiul stopeaza pierderea de calciu prin urina si astfel ajuta la prevenirea subtierii oaselor in mod rapid. Prunele, prin continutul de vitamina A, contribuie la refacerea si cresterea oaselor.

Resveratrolul care se gaseste in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana in prezent, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidantii puternici din aceste fructe ajuta la eliminarea celulelor deteriorate care afecteaza memoria.

Oamenii de stiinta au analizat o suta de adulti supraponderali, care aveau in meniu prea multe alimente bogate in grasimi. In cursul unui regim de slabire de 12 saptamani, un grup de persoane a mancat in fiecare zi o portie de prune uscate, femeile cate 140 g si barbatii 170 g. Alt grup a urmat aceleasi recomandari in privinta alimentatiei si a activitatii fizice, dar nu a inclus prune uscate in meniul zilnic. Dupa trei luni, s-a constatat o pierdere medie in greutate de 2 kg la persoanele care consumasera prune uscate, fata de numai 1,5 kg la cei care nu apelasera la aliment. Circumferinta taliei a scazut, in medie, cu 2,5 cm la cei care au mancat prune, si cu 1,7 cm la ceilalti.

Iata o lista cu 7 beneficii ale prunelor: - impiedica dezvoltarea cancerului la san; - previn constipatia; - previn imbatranirea prematura; - mentin inima sanatoasa si puternica; - previn anemia; - combat depresia; - ajuta la reglarea glicemiei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: beneficii ale prunelor uscate