Bem lapte cu untura de porc, seu si nu numai. Ce boli pot provoca alimentele contrafacute

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 9, 2016 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru lapte

Jumatate din laptele aflat pe piata este neconform, arata o analiza recenta a ANPC. Bem lapte cu aditivi, sare, inmultit cu apa si ar fi bine ca lista sa se opreasca aici.
Din pacate, insa, potrivit Mihaelei Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, lucrurile stau chiar mai rau, laptele nostru de zi cu zi continand chiar untura de porc, seu sau amidon.
Cat despre mustar, poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a-l da copilului tau. Intr-un interviu acordat Ziare.com, nutritionistul a declarat ca un ingredient continut de acesta, interzis in unele tari, poate duce la ADHD, in cazul copiilor. Alte studii, realizate in strainatate, l-au legat chiar de cancer tiroidian.
Un studiu realizat recent de ANPC a scos la iveala ca 45% din laptele de pe piata este neconform si ca are adaosuri pentru a-i mari cantitatea, unele greu de imaginat. Ce substante/aditivi etc. se pot gasi in lapte?
Din pacate, sunt multe produse pe piata care ne induc in eroare cand vine vorba despre autenticitate. Demersul celor de la ANPC este unul binevenit si cu siguranta nu se va opri aici. Referitor la lapte, studiul facut a constatat ca in laptele pe care il consumam din comert se gasesc produse precum untura de porc, seu sau adaos de amidon.
De asemenea, putem intalni sare in exces sau uleiuri vegetale.
Consumate in necunostinta de cauza, acestea pot avea un impact negativ asupra organismului nostru.
Care sunt cele mai periculoase astfel de adaosuri si ce efecte pot avea asupra noastra?
Este dificil de deliberat care sunt cele mai periculoase. Efectele sunt coroborate cu statusul actual al fiecarui individ. De pilda, excesul de sare in alimentatie poate avea urmari precum hipertensiunea arteriala sau afectiuni ale rinichilor.

Ar trebui ca vreun simptom sa ne dea de gandit?

Este important sa ne cunoastem foarte bine organismul si sa ascultam toate mesajele pe care acesta ni le transmite. Ori de cate ori constatam o functionalitate in afara paramentrilor, trebuie sa ne adresam cadrelor medicale specializate pentru o investigatie amanuntita. In plus, trebuie sa luam in calcul ca suntem datori sa ne facem controalele periodic, pentru a preveni eventualele afectiuni, nu numai pentru a le trata.
Cum ar trebui sa alegem laptele dulce, astfel incat sa fim siguri ca nu contine asa ceva? Putem fi siguri de vreun produs? Mai gasim undeva produse de incredere?
Din pacate, autenticitatea se poate descoperi doar prin teste specializate in laborator, altfel de metode fiind puse sub semnul intrebarii. Produsele de incredere provin din surse de incredere, de la cunostinte.
Din pacate, ce se gaseste in supermarketuri inca prezinta indoieli, insa speram ca demersurile nationale sa rezolve curand aceasta situatie.
Cum stim ca un produs e neconform sau contrafacut? Putem face noi singuri vreun test?
In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca citim cu atentie eticheta. Daca aceasta nu este suficient de explicita, de simpla si avem dubii in continuare, putem sa ne adresam ANPC pentru verificari.
Metodele neavizate nu pot reprezenta un punct de vedere valid.
Controale recente au aratat ca si mustarul e adesea contrafacut. Acesta ce poate contine?
Intr-adevar, in lista de alimente contrafacute apare si mustarul. Acesta poate contine conservanti, aditivi alimentari, amplificatori de gust, miros si culoare.
A iesit la iveala faptul ca acesta poate contine inclusiv tartrazina. Din ce se obtine aceasta substanta si ce efecte are asupra noastra?
Tartrazina este un colorant chimic de sinteza, ce poate amprenta sanatatea noastra intr-un mod negativ.
In unele tari e interzisa, asa cum se intampla in SUA, Norvegia si Austria, iar unele studii au legat-o de boli grave. Despre ce afectiuni e vorba?
Studiile au indicat faptul ca tartrazina isi poate pune amprenta pe functionalitatea glandei tiroide si poate favoriza aparitia ADHD la copii.
In cazul mustarului, cum stim ca facem alegerea buna? La ce ar trebui sa fim atenti?
Trebuie sa fim foarte atenti la eticheta. Reteta clasica de mustar este foarte simpla - boabe de mustar, miere, vin/otet si condiment natural. Orice alt ingredient suplimentar ar trebui sa ne ridice semne de intrebare.
Ar fi mai bine sa renuntam la mustar? Cu ce am putea sa-l inlocuim, eventual un produs creat de noi, in casa?
Nu este obligatoriu sa renuntam la mustar, mai ales ca acesta ofera un gust bun alimentelor alaturi de care il consumam. Putem sa il preparam chiar noi in casa, folosind ingredientele mentionate.

sursa: stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bem lapte cu untura de porc  seu si nu numai. ce boli pot provoca alimentele contrafacute