Bebelusul tau e foarte gras? Iata ce e de facut:

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bebelus gras

Multi specialisti sunt de parere ca greutatea copilului la nastere trebuie sa fie intre 2500-4000 g. Dar aceasta greutate depinde de varsta gestationala. Astfel, un copil nascut la 37 saptamani este macrosom daca are mai mult de 3600 g. Daca este nascut la 38 saptamani este macrosom daca are peste 3800 grame si daca este nascut la 39-40 saptamani este considerat macrosom daca greutatea sa este peste 4000 g.

Din punct de vedere medical, atunci cand ne referim la un nou-nascut cu greutatea peste limitele normale, vorbim de macrosom.

De ce e mai grasut decat ar trebui?

Exista un numar mare de factori care determina nasterea la termen a unui copil supraponderal. Probabil cel mai important factor este cel genetic. De asemenea, nivelul crescut al glicemiei la o mama cu diabet zaharat tratat gresit sau diabetul gestational al mamei pe parcursul sarcinii diagnosticat sau nu. 

Alti factori de risc incriminati sunt:

- etnia mamei (se pare ca femeile hispanice sunt predispuse riscului de a da nastere unui copil macrosom);
- obezitatea;
- castigul mare in greutate pe parcursul sarcinii;
- nasterea peste termen si chiar sexul copilului (se pare ca nou-nascutii de sex masculin sunt mai predispusi);
- talia mare a parintilor este, de asemenea, amintita;
- multiparitatea (mama care a nascut de mai multe ori) ;

Se pare insa ca exista si situatii cand copiii macrosomi se nasc din mame care nu prezinta niciunul din acesti factori. Totodata, mame care prezinta unul din factorii de risc pot naste copii cu o greutate normala.

Greutatea mare a fatului indica riscul pentru o nastere dificila. Poate aparea un traumatism obstetrical, pierdere de sange, ruptura de perineu. Din aceasta cauza se indica cezariana in asemenea situatii.

Un plus de atentie alimentatiei:

Aceasta greutate mai mare a nou-nascutului nu poate fi prevenita si nu este grava, deci nu aveti motive sa va inspaimantati. Supraponderalul este totusi expus unor riscuri, insa el va fi urmarit imediat dupa nastere in maternitate de catre medicul neonatolog, iar parintii vor supraveghea mai departe la domiciliu alimentatia acestuia - pentru ca in multe din cazuri, desi este supraponderal, poate refuza alimentarea.

Riscurile care pot aparea sunt:

- suferinta fetala acuta
- hemoragii meningocerebrale
- paralizie de plex brachial, paralizie faciala

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bebelusul tau e foarte gras? iata ce e de facut: