Bauturi care reduc stresul si agresivitatea

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bauturi dulci

Consumul de bauturi dulci, ca de exemplu ceaiul indulcit sau sucurile, ajuta la reducerea stresului de la locul de munca si reusesc sa faca oamenii mai putini agresivi, sustin psihologii. Explicatia consta in faptul energia furnizata de zahar ajuta creierul sa mentina sub control anumite impulsuri agresive ale oamenilor, mai ales in momentul in care sunt supusi unei crize de stres.

Intr-un experimen in care voluntari au fost impartiti in doua grupe, una consumand limonada cu zahar si cealalta fara, s-a constatat ca persoanele din grupul care consumase zahar au aratat mai putina agresivitate fata de ceilalti atunci cand au fost supusi stresului decat ceilalti. Acest experiment a fost relatat de Journal of Experimental Social Psychology.

Atunci cand suntem supusi solicitarilor externe, organismul secreta asa-numitii „hormoni de stres” pentru a le putea face fata cu succes. Problemele apar atunci cand aceste substante persista mai mult tip in sange (expunere prelungita la stres); pot aparea leziuni ale vaselor de sange, afectiuni ale rinichilor si chiar moarte; imbatranirea celulara este accelerata, iar imunitatea scade, astfel incat creste riscul aparitiei bolilor somatice sau psihice.

Din perspectiva psihologica, stresul este definit ca fiind “o relatie particulara intre persoana si mediu, in care persoana evalueaza mediul ca impunand solicitari care exced resursele proprii si ameninta starea sa de bine, evaluare ce determina declansarea unor procese de coping, respectiv raspunsuri cognitive, afective si comportamentale la feedback-urile primite”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bauturi care reduc stresul si agresivitatea