Bacteria care ar putea ucide milioane de oameni

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In luna februarie, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au convocat un comitet de urgenta la Geneva pentru a lua in considerare un scenariu incredibil. Scopul era acela de a identifica un agent patogen cu un potential urias de a cauza o epidemie si de a omori milioane de oameni pentru care insa, in acest moment, nu exista niciun tratament eficient.

A fost pentru a treia oara cand a fost convocata o astfel de adunare, formata din bacteriologi si infectionisti renumiti, insa cand a fost publicata lista bolilor periculoase din 2018, a aparut acolo o boala nemaivazuta, cel putin in aceasta forma. 

Boala X nu este un agent patogen nou identificat, ci ceea ce specialistii numesc „un germen cunoscut, dar necunoscut”. Este o boala care apare din cauza unei mutatii genetice sau, posibil, a unui accident ori atac terorist, care ia lumea prin surprindere si se raspandeste extrem de rapid. 

Prin includerea sa in lista celor mai periculoase boli din viitorul apropiat, Organizatia Mondiala a Sanatatii admite ca acest agent infectios cu mare potential de a cauza o epidemie este foarte imprevizibil. Asemanator cu gripa spaniola, care intre 1918 si 1920 a ucis intre 50 si 100 de milioane de oameni, Boala X este catastrofa pe care nimeni nu a anticipat-o, pana cand nu a fost prea tarziu. 

„Boala X confirma ca o serioasa epidemie internationala ar putea fi cauzata de un agent patogen ramas inca necunoscut”, spun cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Una dintre sursele Bolii X ar putea fi utilizarea deliberata a bolilor infectioase ca arma. Chiar daca armele biologice au fost folosite inca din perioada Evului Mediu, noile descoperiri stiintifice, inclusiv mutatiile genetice, fac acum mai usoara ca niciodata dezvoltarea de agenti biologici letali. 

SUA si URSS au explorat armele biologice in timpul Razboiului Rece si ambele continua sa pastreze in actualitate culturi patogene, ca virusuri destul de periculoase mentinute in laboratoare secrete si securizate. Ceva mai recent, armata irakiana a atacat cu toxina botulinica, sub coordonarea lui Saddam Hussein, trupele teroriste Al Qaeda au experimentat efectele Antrax-ului, iar in 2014 intr-un laptop care a fost capturat de la reprezentanti ISIS au fost gasite intructiuni despre modul in care ar putea fi transformat intr-un instrument de lupta virusul ciumei. 

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bacteria care ar putea ucide milioane de oameni