Avertisment ANPC: Unele citrice, tratate cu o substanta posibil cancerigena

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru citrice

Consumatorii trebuie sa citeasca foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpara, pentru ca unele sunt conservate cu Imazalil, o substanta interzisa de legislatia UE, spune directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida”, afirma Anghel, prezentand si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care este mentionata substanta.

Potrivit news.ro, directorul ANPC afirma ca ingerarea acestei substante ataca ficatul si rinichii si ar putea fi cancerigena. „Fructele si legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit si nici o culoare aparte”, precizeaza Paul Anghel, adaugand ca legislatia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil in agricultura.

„Atentie! Intoxicarea poate interveni chiar daca nu se ingereaza coaja fructelor si legumelor stropite. Acestea trebuie spalate pentru indepartarea pesticidului de pe suprafata lor!”, subliniaza directorul general al ANPC.

Cum nu poti sa influentezi in niciun fel folosirea excesiva a pesticidelor de fermieri, nu-ti ramane de ales decat sa afli cum sa cureti corect alimentele de reziduuri chimice inainte sa le consumi. Exista variante sanatoase, ieftine si rapide prin care sa-ti cureti fructele si legumele cumparate de la piata.

Otetul este un antimicrobian foarte bun si unul dintre cele mai eficiente produse care poate elimina atat germenii cat si pesticidele din produse. Dilueaza 10% otet in 90% apa si pune fructele sau legumele in aceasta solutie. Las-o sa actioneze un timp. Amesteci din cand in cand, apoi clatesti cu apa din abundenta.

Un alt produs pe care sigur il ai in casa si care te poate ajuta sa indepartezi pesticidele intr-un mod eficient este bicarbonatul. Pune intr-un bol 3-4 pahare cu apa, apoi adauga 4 linguri de bicarbonat de sodiu si amesteca pana cand acesta se dizolva. Pune fructele si legumele in bol si lasa-le sa actioneze 15 minute. Dupa ce le scoti, clateste-le si sterge-le cu un prosop de hartie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: avertisment anpc: unele citrice  tratate cu o substanta posibil cancerigena